406
A segítség
Gősy Gáborné ajánlata

a-segitsegA Kathleen Stockett több könyves díjat kapott regényéből készült film az 1960-as évek Amerikájának egyik déli államában, Mississippiben játszódik. Ebben az évtizedben Martin Luther King követői egyre több államban hallatják hangjukat a polgárjogi mozgalom akciói során. Jackson városában mereven tartja magát a négerek és más népek elkülönítése, amit egy terjedelmes törvény szabályoz. Sőt, az előkelő fehér családok egyesületbe tömörült nő tagjai új korlátokat kívánnak bevezetni a cselédek életének megkeserítésére.

Az otthonába egyetemi tanulmányai után hazatérő Miss Skeeter Phelon (Emma Stone) újságíró akar lenni, ám ehhez még gyakorlatot kell szereznie. Tettre készen elhelyezkedik a helyi Jackson Journal szerkesztőségében, ahol a Háztartási tanácsadó rovatot kapja meg. Segítségére lesz a kérdések megválaszolásában egy néger cseléd, Aibileen Clark (Viola Davis), akinek bizalmát közvetlen viselkedésével nyeri el.

Miss Skeeter egy érdeklődésre számot tartó interjúkötetet készül megírni. A téma: milyen érzés fehéreknél cselédként dolgozni, és hogyan bánnak velük a fehér munkaadók? Az elbocsátásoktól, tettlegességtől, gyújtogatásoktól és gyilkosságoktól teli kisvárosban a cselédek félnek a megtorlástól, ezért nehezen szólalnak meg. Kezdetben csak a gyermeknevelőként és háztartási alkalmazottként is könnyen alkalmazkodó Aibileen hajlandó kibeszélni a problémákat, majd az éppen munkanélküli nagyszájú barátnője, Minny Jackson (Octavia Spencer) áll készen a beszélgetésre az újságírónővel. Leendő New York-i kiadója szerint kellene egy tucat vallomás a kényes témáról…

A film, melynek forgatókönyvét Tate Taylor írta és rendezte, több Oscar-díj jelölést kapott, és az alábbi díjakat nyerte el, mindegyiket Octavia Spencer alakításáért.


Díjak:

BAFTA-díj 2012 – legjobb női mellékszereplő
Golden Globe-díj 2012 – legjobb női mellékszereplő
Oscar-díj 2012 – legjobb női mellékszereplő


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.06.14