428
Alan Moore: Watchmen – Az őrzők
Nyerges Edina ajánlata

alan-moore-watchmen-az-orzok„Quis custodiet ipsos custodes?”, avagy „Ki őrzi az őrzőket?” – tette fel a kérdést Alan Moore és Dave Gibbons az 1986 és 1987 között megjelent Watchmen – Az őrzők című képregényében. A DC Comics égisze alatt megjelent kiadvány az újdonság erejével hatott a 80-as évek végén, mivel szakított az erkölcsileg feddhetetlen, a becsületességre és igazságosságra törekvő szuperhős karakterekkel.

A Watchmen világa mocskos és depresszív, szereplői kegyetlenek, és nincsenek már illúzióik a jobb létről, mégis megéri elmerülni ebben a történetben, amely egy alternatív Földön játszódik. Ebben a világban a jelmezes igazságosztóknak köszönhetően Amerika megnyerte a vietnámi háborút, a Watergate-botrány pedig sosem történt meg, ezért még mindig Richard Nixon az elnök, aki éppen a III. világháború kirobbantására készül a Szovjetunióval szemben. Habár a maszkos hősök munkája által biztonságosabb lett a világ, 1977-ben betiltották a tevékenységüket, ezért többségük visszavonult vagy a kormánynak dolgozik.

1985 októberében egy este valaki megöli Edward Blake-et, más néven a Komédiást. Egy kosztümös igazságosztó, a törvényen kívüli Rorschach úgy gondolja, hogy valaki a jelmezes hősökre vadászik. Figyelmezteti régi „kollégáit”, akik kétkedve fogadják az elméletét. A látogatásai viszont olyan eseményeket indítanak el, amelyek végül az egész világra hatással lesznek.

A történet tele van emlékezetes karakterekkel: a Komédiás brutális, kegyetlen ember, groteszk humorral; Rorschach (akinek eredeti neve Walter Kovacs, ám sajnos ennél több magyar vonatkozást nem tudunk meg) megalkuvásra képtelen, magányos farkas, aki akkor sem hagyott fel a bűnüldözéssel, amikor az már törvénybe ütközött; Selyemkísértet II az életével elégedetlen nő, aki az anyja nyomdokaiba lépett, bár ő maga sosem akart igazán jelmezes hős lenni; Éji Bagoly II beletörődött a visszavonulásba, és átlagosan (mondhatni, unalmasan) éli az életet; Ozymandias, aki a világ legokosabb embere, remek üzleti érzékkel hatalmas vagyonra tett szert a hős alteregójának kiárusításával; és Dr. Manhattan, a csapat egyetlen szupererővel rendelkező tagja, aki lassan elveszti emberségét.

A Watchmen különlegessége, hogy a képregényen belül van még egy képregény, amit egy mellékszereplőn keresztül ismerünk meg. A Fekete Hajó meséi című horrortörténet számos ponton rezonál a Watchmen eseményeire, vagy összeolvad vele.

A Fumax Kiadónak köszönhetően a 3 füzet most először jelent meg egybekötve, egy igényes, kemény táblás kiadásban.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.06.11