418
Hannah Kent: Rekviem egy gyilkos asszonyért
Polczer Adél ajánlata

hannah-kent-rekviem-egy-gyilkos-asszonyertA szerző Hannah Kent ausztrál cserediákként került Izlandra, kreatív regényírást tanult az egyetemen. Izlandon hallott először egy Agnes Magnúsdóttir nevű asszonyról, akit bűnrészességgel vádoltak két férfi meggyilkolásában, és az utolsó ember volt, akit kivégeztek a szigeten. Agnes történetébe 1829-ben kapcsolódunk be, amikor halálra ítélik két férfi szándékosan eltervezett meggyilkolásáért.

A kivégzése napjáig egy családra bízzák, ahol a kezdeti feszültségek után megnyílik a családtagoknak, és a hozzá kirendelt lelkésznek is. Elbeszéléseiből egészen gyerekkoráig visszanyúlva megismerhetjük életét, és azt is megtudjuk, hogy mi történt vele azon a gyilkos éjszakán.

Tökéletes kép rajzolódik ki előttünk az izlandi emberek temperamentumáról, életformájáról és mindennapjairól. A regényben mindvégig erőteljesen jelen van az izlandi környezet: a tenger, a kövek, a szél, a jég, a fény pedig metaforaként, és egyben meghatározzák az emberek sorsát is. A szereplők valószerűek, az érzelmi reakcióik, párbeszédeik teljesen hitelesek, a karakterek jól kidolgozottak. Agnes, a főhősnő a társadalom kirekesztett tagja, mindvégig küzd, hogy legyen megbecsült helye a közösségben. A történet egy bizonyos pontján az olvasó és a szereplők egy része kételkedni kezd abban, hogy Agnes halálbüntetése jogos-e, empátiát, megértést éreznek iránta. Ahogy egyre jobban megismerjük az életét, érzelemvilágát, úgy válik bonyolulttá az igazság szolgáltatása: létezik-e különbség a tényszerű és az érzelmi alapú igazság között?

Hannah Kent 2011-ben a pályakezdők irodalmi díját (Writing Australia Unpublished Manuscript) nyerte el az első regényével. A történet alapja az utolsó halálra ítéltről szóló legenda, amit szinte minden izlandi ismer. A regény megírását hosszas és kitartó kutatómunka előzte meg: a 19. századi izlandi történelem megismerése, korabeli naplók, tudományos cikkek, izlandi sagák olvasása. Ennek köszönhetően a kötetben nemcsak a lélek bonyolultsága van ábrázolva hitelesen, hanem az izlandi táj, az izlandi emberek élete is.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.05.28