534
Jégkorszak
Szokoly Mónika ajánlata

jegkorszakAz amerikai Blue Sky Studios által készített, egész estés számítógépes animációs mesefilmet 2002-ben mutatták be. Egy hatalmas viccáradat, egyetlen percig sem lehet unatkozni rajta, és nem mellesleg mondanivalója is van. Jóllehet, szomorú események is felbukkannak a történetben, kisebbek számára is feldolgozható formában ábrázolják, így családi szórakozásként is kiváló választás a Jégkorszak.

A közelgő jégkorszak elől az állatok többsége délre húzódik, azonban Manfréd, a mogorva mamut szembegyalogol a menekülők áradatával. Így találkozik a kelekótya Siddel, a lajhárral, aki elaludt az indulás reggelén. Később egyre valószínűbbé válik az a lehetőség, hogy talán szándékosan hagyták hátra… Ugyanis Sid rettenetesen idegesítő személyiség, mindenkinek az agyára megy, folyamatosan beszél, és abszurd helyzetekbe keveredik. Azonban mindkettejüknek aranyból van a szíve, ez kiderül akkor, amikor egy apró és gyámoltalan embergyereket találnak, végkimerüléssel küzdő édesanyja mellett. Némi vita után elhatározzák, hogy visszajuttatják a csöppséget a családjához.

Hosszú vándorút veszi kezdetét, melyen aztán csatlakozik hozzájuk Diego, a kardfogú tigris, cseppet sem baráti szándékkal. Először ellenség és áruló, aki azon dolgozik, hogy a csipet csapatból reggeli legyen, kardfogú haverjai asztalán. De ahogy halad az idő, nem tud ellenállni a fura csapatszellemnek: lassan belőle is jótét lélek lesz. Persze garantált a jó befejezés, amerikai módra kissé túlságosan is, de ez ne zavarjon bennünket, addig rekedtre fogjuk röhögni magunkat a hihetetlen kalandokon, fantasztikus párbeszédeken és beszólásokon.

Sid magyar szinkronja Geszti Péter szöveggyáros felejthetetlen alakítással, aki biztosan nagyságrendekkel emeli a humorfaktort. Aztán találunk a sztoriban agresszív és pitypangrajongó orrszarvúkat, rettenetesen hülye dodómadarakat, jégbe fagyott űrhajót, és ott van persze Motkány is – ez a vicces kis mókus-patkány keretbe foglalja a történetet, amihez amúgy semmi köze, de azért teljesen kiszámíthatatlan helyeken és módokon bukkan fel a filmben. Miközben igyekszik a zsákmányát, egy makkot biztonságba helyezni, időnként katasztrofális események sorozatát indítja el.

A rengeteg agymenés közben vannak elgondolkodtató pillanatok is: például, amikor megtudjuk, mi történt szegény Manfréd családjával. Az egész történetet pedig átitatja egy csodálatos tanítás, amely a humánumról, elfogadásról és barátságról szól.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.05.24