376
Fejezetek Kapuvár néprajzából 1.
Vargáné Blága Borbála ajánlata

fejezetek-kapuvar-neprajzabol-1Kapuvár hagyományairól számos kisebb-nagyobb tanulmány, honismereti könyv látott már napvilágot. Mivel azonban bizonyos témák átfogó néprajzi bemutatása nem történt meg, 2007-ben a Szegedi Tudományegyetem Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszéke diákok bevonásával elkezdte összegyűjteni a település népéletére vonatkozó adatokat a különböző közgyűjteményekből. 2013 nyarán Kapuvárra látogatva kutatták a város hagyományait, illetve ezeknek a továbbélésére vonatkozó lokális tudásanyagot. A kutatás során számos új információ birtokába jutottak.

A Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola és a Rábaköz Öröksége Alapítvány gondozásában, dr. Varga Sándor néprajzkutató szerkesztésében megjelenő kötet a kutatások, gyűjtések eredményeként született munkák közül válogatva a legadatgazdagabb tanulmányokat tartalmazza.

Gerencsér Péter (1977-) történész tanulmánya a kapuvári bicskázási szokások történetét eleveníti fel. Mészáros Tímea néprajzkutató, táncantropológus a test technikáit vizsgálja a kapuvári női viselet vonatkozásában. Garamvölgyi Anett (1992-) kobozművész klasszikus folklorisztikai, leíró tanulmánya a kapuvári népdalokkal foglalkozik. Hiánypótló jellege mellett írásának érdekessége, hogy a népénekeket szent és profán időre osztva vizsgálja. A két utolsó tanulmány mellékletekkel (színes és fekete-fehér fotók a viseletekről, kottás dallamtár) is kiegészül.

A könyvborítón látható kép a gartai Kanka-féle kocsma udvarán készült 1940-ben; besorozott legényeket ábrázol. A kötet hasznos olvasmány lehet azok számára, akik Rábaköz és Kapuvár hagyományairól, szokásairól szeretnének többet megtudni.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.05.21