663
Erdődi Rudolf: A győri úszás története
Borbély Tamás ajánlata

erdodi-rudolf-a-gyori-uszas-torteneteA győri sporttörténet szempontjából hiánypótló munka Erdődi Rudolf 2018-ban megjelent kötete, mely a győri úszás 140 éves történetét dolgozza fel. A könyv több, mint egyetlen sportág történeti szempontú elemzése, hiszen nem kizárólag a versenyúszás, hanem átfogóan a város úszó- és fürdőkultúrájának bemutatására vállalkozik. Részletesen tárgyalja többek között a vízilabda, a szinkronúszás, a könnyűbúvár sport, illetve az úszásoktatás históriáját.

A kötet a város fejlődésének keretében ismerteti a vízi sportok meghonosodását, elterjedését, majd professzionalizálódását. Kezdőpontként 1877-ben a Győri Csónakázó Egylet megalakulását tekinti, mely több sportágat is felkarolt és támogatott. A biztató kezdetet követően azonban a századfordulóra a győri úszósport lemaradt az országos fejlődéstől, közfürdő sem épült, annak ellenére, hogy a lakosság ezt folyamatosan kérelmezte. A századfordulót követően az ipari fejlődés hatására a vízi sportok is igyekeztek bekapcsolódni az országos vérkeringésbe. Sorra alakultak a sportegyesületek, úszószakosztályok, majd az első világháborút követően megkezdődött az úszóedző-képzés is.

Az 1930-as évektől medencés uszodák, kádfürdők és kismedencés létesítmények épültek, világhírű úszók és vízilabdázók érkeztek a városba. A második világégést követően folytatódott a vízi sportok népszerűségének emelkedése. Megalakult a Vasas ETO Úszó Szakosztálya, egyre többen váltak igazolt sportolókká. Ezt követően a könyv tudósít a város virágzó fürdőéletéről az 1950-es és 1960-as években, beszámol az úszósport erősítésére tett törekvésekről, programokról és az úszáshoz szorosan kapcsolódó sportágak (triatlon, vízilabda) szerepéről a város életében.

A kötet utolsó fejezeteiben a helyi úszósport kiemelkedő személyiségeinek életrajzai találhatók, valamint adatokkal és történeti dokumentumokkal bőven ellátott fejezet veszi számba Győr város egykori és mai fürdőit, uszodáit. A kötet végén kronológia idézi fel a vízi sportágak történetének főbb csomópontjait, nem kizárólag a városra korlátozódva. A fotókkal, dokumentumokkal gazdagon illusztrált kötet nem csupán a sport szerelmesei számára lehet érdekes olvasmány. A nosztalgiázni vágyók éppúgy, mint a város története után érdeklődők haszonnal forgathatják.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.05.14