429
Klasszikus: Péter Eötvös - Concertos
Márné Tóth Krisztina ajánlata

peter-eotvos-concertosEötvös Péter (Székelyudvarhely, 1944. január 2.) Kossuth-díjas világhírű magyar zeneszerző, zenepedagógus és karmester, az egyik legelismertebb kortárs operaszerző. Zeneszerzőként sohasem elégedett meg azzal, hogy pusztán zenét komponáljon, hanem mindig is egy komplex művészeti élmény, egy rituális esemény részesévé akarta avatni hallgatóságát. Ezzel szembehelyezkedett a 20. században divatos absztrakt zenei törekvésekkel. Saját elmondása szerint a zene ceremónia, ahogy azt az ősi kultúrákban is értelmezik.

A zeneszerző 2014-es lemeze egyszerűen a Concertos címet kapta, 3 versenymű hallható rajta. Eötvös sokszínűségét jól példázza, hogy mind a három műben más és más arcát mutatja meg a hallgatónak. Az album egy filmzeneszerű, Seven című hegedűversennyel indul, ami a Columbia űrhajó 2003. február 1-jén bekövetkezett, tragikus balesetében elhunyt 7 űrhajósának állít emléket. A drámai elemeket gazdagon felvonultató és egyben méltóságteljes zenemű hallgatása közben, az ember belső „vetítővásznán” élethűen elevenednek meg a légi tragédia képei…

A „filmzene” után a transzcendens világban találja magát a hallgató. A Levitation címet viselő versenymű az embereket már sok évszázada foglalkoztató kérdésére, a levitációra (lebegésre) igyekszik választ adni a zene nyelvén. A zeneszerző mesterien kezelt hangjainak köszönhetően szinte észrevétlenül keríti hatalmába a hallgatót a gravitáció könnyed legyőzése iránti vágy. Eötvös meggyőződése szerint a zene természetes módon alkalmas absztrakt szituációk szemléletes megjelenítésére, így a lebegés, vagy akár a súlytalanság érzetét is képes kelteni.

A lemez záróműve a CAP-KO, amellyel Bartók Béla emléke előtt tiszteleg a zeneszerző. A versenyművet Eötvös felkérésre, a nagy zeneszerzőnk születésének 125. évfordulójára írta.

Tracklist:
01. Seven
02. Levitation
03. CAP-KO


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.05.10