471
Phillips kapitány
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

phillips-kapitanyA Phillips kapitány egy 2009-ben, Afrika szarvának partjaitól nem messze megtörtént esetet dolgoz fel, amikor szomáliai kalózok megtámadták az amerikai Maersk Alabama teherhajót. A hajó kapitányát, Richard Phillips-et túszul ejtették, és váltságdíjat követelve több napig fogva tartották a tengeren, az eseményeknek az amerikai haditengerészet beavatkozása vetett véget. A kapitány később könyvében emlékezett vissza a túszdrámára, ezt felhasználva írta meg a forgatókönyvet Billy Ray.

A rendezői székbe Paul Greengrass ült. A film Greengrass-ra jellemzően a helyzet aprólékos, de nem túlságosan elnyújtott felépítésével indul, mindkét, később főszerephez jutó karakter (a kapitány és a kalózok vezére) hátterét igyekszik vázlatosan felfesteni a vászonra. Jelen van az egész cselekmény során a kézi kamerás, vagy legalábbis nagyon gyorsan ide-oda mozgó felvételek szerepeltetése, amelyek a statikus, hagyományos képsorokkal váltakozva nagyban segítik a helyzet átélését, sokszor ott érezzük magunkat a Maersk Alabama fedélzetén. A feszült percek ott veszik kezdetüket, amikor az óriási teherhajó radarján felbukkan két, gyorsan közeledő motorcsónak állig felfegyverzett kalózokkal, akiknek egy célja van: minél több pénzt szerezni – bármi áron. Mindennemű fegyver hiányában Phillips kapitány és a hajó legénysége magas nyomású víztömlőkkel és jelzőfegyverrel próbál szembeszállni a kalózokkal, és megakadályozni feljutásukat a fedélzetre – sikertelenül, mert a kalózok feljutnak a hajóra…

Az ilyen jellegű filmekben különösen nagy szerep hárul a két összecsapó fél vezetőit megformáló színészekre. A hajó kapitányának figurája Tom Hanks-nek jutott, aki a cselekmény egészében hiteles, visszafogott és nagyon emberi alakítást nyújt. A kalózok vezérét egy, a forgatás során castingolt amatőr színész, (az eredetileg sofőri feladatokat ellátó) Barkhad Abdi játssza. Míg Hanks emberi és hiteles játéka végtelen profizmusából, Abdié a jó értelemben vett amatőrségéből és egyértelmű tehetségéből ered. A félelmetesen sovány férfi egész megjelenése, tekintete – erős akcentusával kiegészülve – szuggesztív hatással van a nézőre, igazán méltó párja Tom Hanks-nek. Kettejük verbális és fizikai összecsapásai során sajátos viszony alakul ki közöttük, miközben távolabb nem is állhatnának egymástól: a jómódú, nyugati kultúrkörből érkező, fehér, amerikai kapitány és a szegény, szomáliai, fekete kalóz, aki a megélhetésért nyugati teherhajókat rabol ki.

Greengrass elkerüli a hollywoodi produkciók gyakori hibáját, nem választja el emberi mivoltuktól a főszereplőket, mind a kapitány heroizálását, mind a kalóz démonizálását mellőzi. A Phillips kapitány egy, a súlyos hibákat mindvégig ügyesen elkerülő, lehengerlően erős színészi alakításokat felvonultató, fontos kérdéseket felvető, izgalmakban gazdag és feszültséggel teli, bő két órát ígérő túszdrámába oltott thriller, mely mindenképpen érdemes a figyelmünkre.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.05.10