640
Rendezvény beszámoló: ''Ismeretlen ismerősök…'' – Városi portrék
Beszélgetés a Központi Könyvtár klubjában

A Központi Könyvtárban Bajzát Zsuzsi a Győr Plusz Média műsorvezetője Takács Dávid fogorvossal beszélgetett. Vendége Beledről származik, ott járt óvodába és általános iskolába. Gyerekkorától célirányosan a fogorvosi pályára készült. Középiskolai tanulmányait a Révai Gimnáziumban folytatta. Győrhöz jó emlékek fűzik: a Révai Gimnázium mellett azért döntött, mert országos viszonylatban jól jegyzett, színvonalas intézmény, ami kellő muníciót adhatott a tovább tanuláshoz, amit erősítettek a fővárosi egyetemi előkészítők.

Sikeres érettségit követően került Budapestre, a Semmelweis Egyetemre. Gyerekkorától vonzódott a manuális tevékenységek iránt, s ezt a vonzalmát kamatoztathatta már tanulmányai folyamán is.

Már medikus korában is dolgozott fogorvosi területen, több helyre hívták, számos csábító ajánlatot engedett el. Jó szívvel emlékezik egyetemi éveire, de szíve igazán nem kötötte Budapesthez

Fogorvosként az a vezérfonala: "a beteg érdeke mindenek felett". Fokozott súlyt helyez a várható beavatkozás elfogadtatására, a betegekkel való jó kapcsolat kialakítására.

Munkája során figyelembe kell vennie a félénkebb,szorongóbb pácienseket, s mindent meg kell tennie félelmeik oldására. Míg korábban a fogeltávolítás dominált az orvosi gyakorlatban, ma már a fogmegtartó kezelések kerülnek előtérbe. Szerencsére a technika gyors fejlődése csökkenti a beavatkozások fájdalmasságát és időtartamát. Szakorvosként azt tapasztalja, hogy napjainkban a fogágybetegség a fő probléma, amivel meg kell birkóznia.

Takács Dávid beszélt saját vállalkozásáról az általa ideálisnak vélt vezetői attitűdről, a munkatársak kiválasztásának elveiről a döntés felelősségéről és nehézségeiről.

Csiszár Antal