514
Jerkó Gyula: Kapuvárról képekben
Némáné Kovács Éva ajánlata

jerko-gyula-kapuvarrol-kepekbenGyorsuló világunkban egyre nagyobb teret nyer a vizualitás. Az efféle megismerést szolgálja, és mintegy kellemes kikapcsolódást biztosít Jerkó Gyula fényképes vallomása városáról, mely 2015-ben jelent meg Kapuvárról képekben címmel. A szerző 1958 óta fényképezte környezetét, a Fotóvilág Alkotóközösség tagja, rendszeresen részt vett Kapuvár közéleti és kulturális rendezvényein, és fényképezőgépével örökítette meg az eseményeket. Érdeklődésének középpontjában elsősorban a rábaközi település állt.

Az 1994-ben kezdődő nyugdíjas évek biztosították számára azt a lehetőséget, hogy az addig készült rengeteg képet rendszerezze, módszeresen újra megörökítse szeretett városát, és a kiválogatott anyagot közzétegye. A „fotós krónikás” munkásságát 2016-ban Kapuvár Városáért Emlékéremmel köszönte meg a város önkormányzata.

A Kapuvárról képekben szerzői kiadásban megjelent fényképalbum nem az első kötete az idős, városszerte ismert lokálpatriótának, hiszen 2008-ban szintén saját kiadásában jelentette meg a Kapuvár múlt-jelen képekben című kötetet, melyben akkor a település fejlődését régi és friss fotókon, 168 oldalon mutatta be. Ekkor az egykori és jelenkori párban egymás mellett látható képekkel épületeket, utcákat, városrészeket prezentált, informatív képaláírásokkal kalauzolva az érdeklődőket.

A második, mintegy munkásságát összegző albumot 79 évesen készítette el. Ebben már nemcsak az épületekről, hanem a település életét meghatározó, kiemelkedő eseményekről, érdekességekről is szó szerint képet kaphatunk: így Kapuvár 1969-es várossá avatásáról, vagy a település szülötte, Pátzay Pál szobrász és a város kapcsolatáról. Láthatjuk a Kis-Rába hídjának szélesítését, a 85-ös főút építését, az 1965-ös árvíz károkozását vagy az országzászló emlékmű fel- majd újraavatását, az 1938-as kapuvári-gartai vasútállomáson álló Aranyvonatot Szent István ereklyéjével, a híres kapuvári népviseletet vagy 2015-ből az immár kétsávos úttal rendelkező Nádasdy hidat és a Szent Anna hidat.

Az igényes kivitelben készült fényképválogatás minden Kapuvárt ismerni vágyónak érdekes élményt nyújt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.04.30