512
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Berente Erika ajánlata

frances-hodgson-burnett-a-padlasszoba-kis-hercegnojeA romantikus regény hőse Sara Crew, egy kedves, szeretetreméltó és dús fantáziával megáldott kislány. Sara-t Indiából az édesapja Londonba hozza, és beadja a leánynevelő intézetbe. A kislánynak eleinte arany élete van, hisz az egyik leggazdagabb örökösnő, ehhez mérten bánnak vele a társai és az intézet vezetője Miss Minchin. Édesanyja után azonban váratlanul elveszíti édesapját is.

Sara az addigi jómódból így belecsöppen a teljes szegénységbe: ahol addig a tanulók dísze volt, ott szolgasorba kerül, kegyelemkenyéren élhet tovább, s a padláson kap helyet. A kislányt belső gazdagsága, a mások iránti szerető részvéte, valamint különleges képzelőereje segíti át a megaláztatások során: hercegnőnek hiszi magát, s úgy gondolja, egy hercegnőnek béketűrőnek, jószívűnek kell lennie, és így is él. Új, különleges barátokra tesz szert, és csodás, varázslatos eseményeket él át, amelyek később, a regény vége felé életének gyökeres megváltozását eredményezik.

Frances Hodgson Burnett, a XIX. és XX. század fordulóján élt írónő több meseregényt (A titkos kert, A kis Lord) is írt, amelyek sok generációnak nyújtottak már nemes szórakozást. Ezt a történetet először nagyon rövid formában írta meg, aztán átdolgozta színdarabbá, s ahhoz az adaptációhoz felhasznált szereplőket a második regényváltozatba már beírta, azzal dúsította fel a történetet, és így készült el a végső forma.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.04.16