475
Testről és lélekről
Terman Tímea ajánlata

testrol-es-lelekrolA Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró Enyedi Ildikó közel két évtizednyi szünet után dirigált újra mozifilmet: a Testről és lélekről 2017. február 18-án elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. Ezt az unikális alkotást nevezte Magyarország a következő évben a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra.

A női főszerepet a Katona József Színház fiatal színésznője, Borbély Alexandra alakítja, akinek ez az első filmes szerepe. A férfi főszereplő Morcsányi Géza színházi dramaturg, aki 20 éven keresztül vezette a Magvető Könyvkiadót. A további szerepekben olyan kiváló színészek láthatók, mint Békés Itala, Jordán Tamás, Tenki Réka, Mácsai Pál, Schneider Zoltán és Nagy Ervin.

A film központi témája, hogy két testileg és lelkileg sérült, sebzett ember keresi egymást és a boldogságot, annak ellenére, hogy ezáltal kiszolgáltatottá válnak. A lopás, a nyomozás és a többi esemény tulajdonképpen csak katalizátorai a valódi mondanivalónak. „Ez csendes film. Olyan értelemben szokatlan talán, hogy a lehető legkevésbé hősies hősökkel és a lehető legkevésbé romantikus helyzeteken keresztül mond el egy személyes szerelmi történetet” – nyilatkozta a rendező a HVG-nek adott interjújában.

Herbai Máté operatőr képei élesek, kegyetlenül naturalisztikusak (a szó jó és rossz értelmében egyaránt), ugyanakkor a zene nem meghatározó, inkább csak aláfestő jellegű. A film végén sok az elvarratlan szál, de ez nem akadályoz meg senkit abban, hogy megértse a történet valódi mondanivalóját, amit nem a szarvasok és nem is a vágóhíd ad. Hanem az, ami mindezek mögött van, a kimondatlan és elfojtott szavak, a társadalmi norma és az elfogadás.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.04.05