87
Strauss és Strauss
Hangtári rejtvényfüzet

strauss_cs

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Hang- és Médiatára ifj. Johann Strauss halálának 120. évfordulója, valamint Richard Strauss születésének 155. és halálának 70. évfordulója alkalmából rejtvényfüzetet állított össze az olvasóknak.

Ifjabb Johann Strauss, a „keringőkirály”. A „bécsi zene” kifejezés azonnal az ő nevét juttatja eszünkbe, akinek táncmuzsikája szórakoztatta az osztrák fővárost és jellemezte annak fénykorát. Strauss a „keringőkirály” nevet olyan felejthetetlen melódiáknak köszönhetően kapta, mint amilyen a Kék Duna-keringő, a Tavaszi hangok és a Császárkeringő. Polkái és operettjei (A denevér és A cigánybáró) ugyancsak halhatatlan kedvencek.

Richard Strauss, a „másodosztályú zseni”, késő romantikus zeneszerző korának egyszerre volt ünnepelt és szidalmazott művésze. Ő maga így vallott saját művészetéről: „Meglehet, nem vagyok elsőosztályú zeneszerző, de elsőrangú másodosztályú igen.” Maradandó alkotásai között szerepelnek operák, szimfonikus költemények, zenekari és versenyművek, kamaraművek.

A feladatlap letölthető változatát megtalálják honlapunkon.

A rejtvényfüzetet a név, cím, e-mail cím és telefonszám feltüntetésével 2019. április 26-ig lehet eljuttatni személyesen, postai úton vagy e-mailben az alábbi címek valamelyikére:

Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtár Hang- és Médiatára 9021 Győr, Baross Gábor u. 4. E-mail cím: hangtar@gyorikonyvtar.hu

A legjobb megfejtéseket beküldők jutalomban részesülnek. Eredményes munkát és jó szórakozást kívánunk!

2019.03.21