449
Linda Liukas: Helló, Ruby! Nagy utazás a számítógép belsejébe
Kámán Dóra ajánlata

linda-liukas-hello-ruby-nagy-utazasVilágunkat egyre inkább a számítógépek irányítják. De a legtöbb ember nem tudja a választ arra a kérdésre, hogyan is működik a számítógép. A grafikus felületek, a csillogó számítógépházak és a zárt dobozok elrejtik előlünk ezt az összetett világot. Hogyan működnek a bitek és a byte-ok a doboz belsejében? Az áramból hogyan lesz logika, és a logikából hogyan lesznek egyesek és nullák? És mindez hogyan kapcsolódik a processzorok és a memóriaegységek kézzelfogható világához?

Ahogy a számítógépek egyre bonyolultabbak, összetettebbek és kisebbek lettek, egyre kevésbé értjük őket. És nemcsak azokat a számítógéptípusokat, amelyeket mindannyian felismerünk: az asztali gépet, a tabletet vagy a mobiltelefont. Ez a generáció lesz az utolsó, amely még fényes dobozként emlékszik a számítógépre. Ők már egy olyan világban nőnek fel, ahol a számítógép a macijuktól a fogkeféjükig mindenhol jelen van.

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a számítógépről? Milyen példákat és metaforákat alkalmazzunk? Ez a mese szeretné a gyerekeket megismertetni a számítógéppel. Nem egy tankönyv vagy szakszöveg. Ötletesen mutatja be a számítógépet: hogyan is törjük fel azt a csillogó, rejtélyes dobozt, hogy megmutathassuk, mi is rejtőzik benne.

A feladatok során a gyerekek papírból építenek számítógépet. Gyakorlatokkal, beszélgetésekkel, játékokkal és nyomtatható feladatokkal fűszerezve. Ne siessünk a feladatok megoldásával, időzzünk el rajtuk, és gondoljuk őket végig együtt! Néhány gyerek szeretne majd többet tudni, másoknak elég lesz a kifejezések megismerése. Hiszen Ruby világában bármi lehetséges.

Csatlakozz Rubyhoz és barátjához, Egérhez egy izgalmas utazásra a számítógép belsejében! Vajon sikerül megtalálni az elveszett kurzort? Járj utána magad! 4-8 éves gyerekeknek ajánlom és persze a szüleiknek!


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.03.05