425
A dunai hajós
Galambos Krisztina ajánlata

a-dunai-hajosAz 1876-os a sigmaringei horgászverseny győztese Borús Demeter, alias Szergej Ladko (Koncz Gábor), a bolgár nemzeti függetlenség harcosa fogadásból végigladikozik a Dunán a Fekete-tengerig úgy, hogy csak azon él meg útközben, amit a horgászással szerez. Természetesen célja az, hogy eljusson a bolgárokhoz, akiknek fegyvert és pénzt visz.

Karl Jäger úr, alias Dragos Károly (Agárdi Gábor), az Osztrák-Magyar Monarchia rendőre mellészegődik, mert gyanús neki, és nem is alaptalanul. Hiszen a Duna mentén több kastélyt kirabolt bizonyos Ladko és bandája. A valódi Ladkót, Borús urat figyelik, sőt feleségét az igazi rablóbanda vezére, Ivan Striga (Bujtor István) a hajójára csalja, hogy ott házasságot kössön vele. Mindenki úgy tudja ugyanis, hogy Ladkó már nem él...

A dunai hajós Jules Verne 1908-ban megjelent regénye. 1974-ben Markos Miklós rendezésében magyar film készült a regény alapján, a főszerepet Koncz Gábor játszotta. A forgatókönyvet a rendező írta, az operatőr Lakatos Iván volt, a zeneszerző pedig Vujicsics Tihamér és Hidas Frigyes.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.03.01