2450
A magyar hangosfilm plakátjai 1931-1944
Szilvási Krisztián ajánlata

a-magya-hangosfilm-plakatjai

A Fekete Dávid alpolgármester által szerkesztett A magyar hangosfilm plakátjai 1931-1944 című kötet a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér, valamint az Országos Széchényi Könyvtár égisze alatt került kiadásra, melyben a korszak fellelhető, eredeti plakátjai nagyfokú nyomozásoknak és kutatásoknak köszönhetően mind helyet kaptak.

A nagyon komoly, képzőművészeti album érdekes módon háromféle borítóval jelent meg, az egyik címoldalon a Hypollit, a lakáj (1931), a másikon a Papucshős (1938), a harmadikon pedig az Alkalom (1942) című film plakátja látható.

A kötet a látvány mellett tudást is tartalmaz a benne szereplő hat tanulmány révén, melyeket Fekete Dávidnak, Kurucz Mártonnak, Kopcsay Ágnesnek és Némáné Kovács Évának köszönhetünk. Egyrészt kapunk egy filmtörténeti áttekintést, megtudjuk, hogy az adott korszakban hány film született, melyek azok a mérföldkövek, amelyek befolyásolták a magyar filmgyártást, másrészt olvashatunk arról, hogy 1945 után hogyan foglalkoztak, vagy inkább hogyan nem foglalkoztak ezekkel a filmalkotásokkal, és azt is megtudjuk, hogyan lehetséges, hogy az elkészült 360 filmből még mindig 50-60 hiányzik. Megismerkedhetünk a korszak plakátművészetével, illetve azzal, hogyan illeszkednek ebbe a filmplakátok, és a győri kötődés révén feldolgozásra került benne a győri mozik története is. S hogy valóban hiánypótló kötetről van szó, az igazolja, hogy ezen időszak plakátjai korábban soha nem kerültek még így összegzésre, soha nem kerültek ilyen mértékben reprodukálásra. A több mint 500 alkotáshoz az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet mellett magángyűjteményekből sikerült hozzájutni.

A magyar hangosfilm plakátjai 1931-1944 című kötet kapható az Esterházy-palotában, a Magyar Ispitában, a Látogatóközpontban, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér központi épületében, valamint megrendelhető a könyvtár e-mail címén.

Megtekintés az Online Katalógusban

 

2017.06.07