421
Klasszikus: Liszt Ferenc, Lajtha László - Piano Trios
Galambos Krisztina ajánlata

liszt-ferenc-lajtha-laszlo-piano-triosLiszt Ferencet már életében hatalmas tisztelet és elismerés övezte, Lajtha Lászlónak küzdelmesebb sors és kevesebb elismerés jutott. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendéke volt. Zenei tanulmányait Lipcsében, Genfben, majd több alkalommal Párizsban folytatta. Népzenegyűjtő tevékenységét az 1910-es évek elején kezdte meg, együttműködve Bartókkal és Kodállyal. Egy ideig a Néprajzi Múzeum igazgatója is volt.

1919-től a Nemzeti Zenede tanára, majd igazgatója, ahol tanítványa volt többek között Ferencsik János, Tátrai Vilmos, Starker János és Kórodi András. 1951-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, de nem zeneszerzőként, hanem népzene gyűjtésért. A kapott díjat még szegényebben élő zenészek közt osztotta szét. A 20. század első felének – Kodály és Bartók mellett – egyik legnagyobb komponistája volt, pedagógiai és tudományos munkássága is felbecsülhetetlen.

A Piano Trios című CD-n a Takács Piano Trio közreműködésével a két mestertől zongorás trióra és hegedű-zongora duóra írt kompozíciók szólalnak meg. A kamarazene a két zeneszerző életében eltérő szerepet töltött be, míg Liszt Ferencnél unikumnak számít, addig Lajtha életművében kiemelkedő fontosságú.

 

A cd-n található zeneművek:

Liszt Ferenc: IX. magyar rapszódia – Pesti karnevál
A szerző átirata hegedűre, csellóra és zongorára. A bemutatott dallamokat (ezek között van olaszos melódia, csárdás, magyar népdal és népies műdal) változatos variációsorozat követi. Jellegzetes a mű lassú kezdése, majd a gyorsabb és kissé visszafogottabb tempók váltogatása.

Liszt Ferenc: Orfeusz – szimfonikus költemény
Camille Saint-Saëns átirata hegedűre, csellóra és zongorára. Amikor Liszt Ferenc a weimari Udvari Színház karmestereként Gluck Orfeusz és Euridikéjének bemutatóját készítette elő, az az ötlete támadt, hogy keretzenét komponál az operához. A bevezető muzsika később önállósult. Saint- Saëns átirata olyannyira tiszteletben tartotta az eredeti változatot, hogy Liszt levélben köszönte meg a francia mesternek.

Liszt Ferenc: Tristia – La vallée d’Obermann (Obermann völgye)
Eduard Lassen átirata hegedűre, csellóra és zongorára, Liszt Ferenc kiegészítéseivel. Eduard Lassen Liszt Ferenc tanítványa volt, valószínűleg az 1870-es évek végén készítette az átiratot, melynek végül három változata is íródott. Svájc, a csodálatos, érintetlen természettel való találkozás, a benne való lelki feloldódás lehetőségét adta a művésznek ez a melankolikus, tépelődő mű.

Lajtha László: Trio concertant (Zongoratrió)
A szerző a párizsi Schola Cantorumban tanult, ahol a reneszánsz és a barokk muzsika felélesztését fontos célnak tartották, ez a hatás érződik a kompozíción. Először 1929- ben mutatta be a Kerntler-Koncz-Zsámboki trió.

Lajtha László: Szonatina hegedűre és zongorára
A háromtételes mű – barokkos elemei révén – szoros rokonságot mutat a Trio concertant-nal. Első tétele lassú szakasszal indul, amely visszatér a gyors főrész után, mely szerkesztésmódjában Bach muzsikájára emlékeztet.

Tracklist:
01. IX. Rhapsodie hongroise No. 9 (Liszt Ferenc)
02. Carneval de Pest I. Moderato (Liszt Ferenc)
03. Orphée (Liszt Ferenc)
04-06. La vellée d'Obermann I-III. (Liszt Ferenc)
07-09. Trio concertant I-III. (Lajtha László)
10-12. Sonatine pour violon et piano I-III. (Lajtha László)


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.02.22