449
A szépség és a szörnyeteg
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

a-szepseg-es-a-szornyetegValamikor a XIX. század elején járunk. Egy jómódú tengeri kereskedő vállalkozása hirtelen csődbe jut, így a fényűző palotából kénytelen egy vidéki majorba visszavonulni. A hat gyermekét (három fiú, három lány) egyedül nevelő apa mindent megpróbál sorsuk jobbra fordítása érdekében megtenni, de hiába. Ám egy napon hírt kap, hogy egyik elsüllyedt hajóját megtalálták, ezért boldogan megy vissza a városba, hogy előkészítse régi-új, gazdag életüket. Ám a hajó és rakománya már nem az ő tulajdona, marad a szegénység számukra.

Visszafelé a majorba át akar vágni az erdőn, de eltéved, s mikor feleszmél, egy lakatlannak tűnő palotában találja magát, ahol azonban minden szem-szájnak ingere várja terítve, s olyan kincsek, amelyeket lányainak ígért. Fel is pakol, s utoljára a kastély kertjében egy szál rózsát tép le legkisebb lánya, Belle számára.

Ezzel azonban magára haragítja a kert és a hozzá tartozó romos kastély titokzatos urát: a Szörnyeteg a letépett rózsáért cserébe az apa életét követeli. Belle, önmagát hibáztatva a balszerencséjük miatt, magára vállalja az ítéletet, és otthonról megszökve önként veti magát a Szörnyeteg karjaiba. Csakhogy a kínok és a halál helyett valami egészen más vár rá: minden este csodaszép ruhákban a Szörnyeteg dúsan terített asztalánál vacsorázik a kastélyban. A napok múlásával, ahogy minél jobban megismeri a Szörnyeteget, annál inkább bizalom alakul ki közöttük. A lány álmaiban felsejlenek a Szörnyeteg múltjának darabkái, s lassan összeáll ezekből az egykor jóképű és kedves herceg igaz története. Így hát Belle-re, a Szépségre hárul a feladat, hogy bátorságával felülemelkedjen a veszélyen, és kimentse a herceget a gonosz varázslat hatása alól.

A szépség és a szörnyeteg (vagy Világszépe és a szörnyeteg; franciául: La belle et la béte) egy európai népmese, melyet először Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve írt le és jelentetett meg 1740-ben. A legismertebb változatot Jeanne-Marie Le Prince de Beaumont jegyezte le, és először 1756-ban jelent meg. A történetnek rengeteg változata van, amely számtalanszor dolgoztak fel filmen, színházban, zenében egyaránt. Köztük az egyik leghíresebb Jean Cocteau 1946-os filmje, mely hűen dolgozza fel Beaumont meséjét, a másik az 1991-ben bemutatott Disney-film, amely szintén Beaumont meséjén alapul, de attól sok pontban eltér, illetve legutóbb 2017-ben láthattuk a moziban Emma Watson és Dan Stevens főszereplésével. A 2014-es, Léa Seydoux és Vincent Cassel főszereplésével készült francia film, amelyet Christophe Gans rendezett, erősen támaszkodik Beaumont történet-változatára, de a kor igényeihez igazodva rendesen felturbózták a keretet (3 lány mellett 3 fiú; uzsorás rablóbanda; az erdő védőszelleme… stb). Mindenesetre összességében látványos és hangulatos szórakozás, amely csak annyira meseszerű, amennyire a való élet – kétségek nélkül és nagymértékben.


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.02.15