600
Latinovits Zoltán szentesi előadóestje
Szabados Éva ajánlata

latinovits-zoltan-szentesi-eloadoestjeLatinovits Zoltán, avagy a színészkirály, ahogy Nagy László hívta őt, már több mint 40 éve nem él közöttünk fizikai valóságában, de még mindig él sokak emlékezetében. „A legnagyobbak közé sorolom. Egyetlen olyan alakítására sem emlékszem, amely ne lett volna megrázó. Műveltsége rendkívüli volt, előadóművészek között ez különösen ritka." – mondta róla Illyés Gyula.

„Az Örök művek világa című versemmel megírása idején meg voltam elégedve, de bonyolult volt, nem az első vonalba soroltam. Egy álmos délután, nem is nagy igényű közönség előtt ő elmondta, és akkor értettem meg, mi van ebben a versben. Óriási hatású művész volt, hihetetlen módon tudott belemélyedni a műbe. Forrt, gőzölt belőle a tehetség, ha megjelent a színpadon, onnan már semmi sem hiányzott. Tele volt emberi – égi? – adottságokkal, megsiratni való, hogy mint a többi veszélyes zsenit, őt sem tudtuk megtartani.” (Illyés Gyula, 1976)

Latinovits nem tudta elviselni a tehetségteleneket és a hatalmaskodókat, nem tudott eltűrni semmiféle megalkuvást. Emiatt az akkori politika háttérbe szorította, időnként még indexre is tette. Amíg színházban nem szerepelhetett, versmondással járta az országot, estjei legendás hírűek. „...aki verset mond, annak költővé kell növekednie. Azzá kell lennie, hogy eljátszhassa a költő szerepét, elmondhassa a verset. Eleinte segít a fiatalság, a frissesség, a rügyfakasztó ambíció, de mikor már a virágból gyümölcs lesz, a mag terebélyes fává terpeszkedik, nehéz a gyökérig menni, a költő csodáját megidézni. Megélni. Pedig egy verset jól elmondani, akárcsak a szavakat nem szépen, de jól ejteni, tehát igazul, ízesen, hitelesen, hittel, áttételesen, pontosan és határozottan; magamból kiszakadni, a hallgatóságba belezuhanni: a választottak megkönnyebbülése. Kivételes öröm. Mintha az ember a világ egy kis pontján rendet csinálna.” (Latinovits Zoltán, 1970)

Tartalom:
01. Karinthy Frigyes: Előszó 
02. A vers olyan emberi beszéd... 
03. Ady Endre: Góg és Magóg fia vagyok én..
04. Váci Mihály: Valami nincs sehol 
05. A poéta-életű ember... 
06. Petőfi Sándor: Szeptember végén 
07. Ady Endre: Krisztus-kereszt az erdőn  
08. "Gyermek?" - írja Ady nagyszerű Petőfi-tanulmányában
09. József Attila: A Dunánál
10. Az energia nem vész el, csak átalakul... 
11. Nagy László: Ki viszi át a szerelmet?
12. Felérzi ezt a közösség is... 
13. Ady Endre: Az izgága Jézusok 
14. Hogyan kellene megidézni, felidézni a költőt... 
15. Juhász Ferenc: Anyám (részlet) 
16. Egyszer sikerült... 
17. Illyés Gyula: Óda a törvényhozóhoz 
18. Kassák Lajos levele Latinovits Zoltánhoz 
19. Kassák Lajos: A ló meghal, a madarak kirepülnek (részlet) 
20. Ady Endre: A Tűz márciusa 
21. Illyés Gyula: Koszorú 

Előadja: Latinovits Zoltán
Teljes játékidő: 55 perc
Formátum: 1 audio CD


Megtekintés az Online Katalógusban

2019.02.15