427
Jack London: Csak hús
Berente Erika ajánlata

jack-london-csak-husSötét árny lopakodik a kihalt, sötét utcán. Meglapul, fülel, figyel. Érzékeit megfeszítve egy épületre koncentrál az utca túloldalán… A történet úgy indul, mint egy rémregény Edgar Allan Poe stílusában. Jack London ezúttal nem az aranyásók vagy az osztriga-kalózok közé visz bennünket. Lassan egy bűnügyi történet bontakozik ki előttünk. A két főszereplő, Jim és Matt egy ékszerészt rabolnak ki, az akció azonban balul sül el, Bujanoff felébred, vesznie kell.

A két betörő rejtekhelyén számba veszi a zsákmányt; úgy érzik, „elindultak a tisztességes polgárrá válás útján”, a jövőjüket tervezgetik. A ragyogó brillek és pompás gyöngyök fölött azonban új gondolatok fogannak meg, ördögi ötletek sejlenek fel. Megülik a pokol lakomáját, ahol elhangzik a címadó mondat: „minden ember csak egy darab hús”.

Az elbeszélést Kiss Tibor olvassa fel. A Quimby együttes tagja új vizekre evez: a zene és a képzőművészet után az előadó-művészettel kísérletezik. Bennünk pedig feldereng a kérdés: milyen lett volna mindez, ha Mácsai Pál vagy más színész tolmácsolásában halljuk? Csak adalékképpen: a novella a gyűjteményes kötetekben a Hús, semmi más címen is megtalálható.

Előadja: Kiss Tibor
Teljes játékidő: 36 perc
Formátum: 1 audio CD

Megtekintés az Online Katalógusban

2019.02.08