692
Rendezvény beszámoló: Anekdoták a magyar irodalom és színház világából
Ismeretterjesztő előadás a könyvtár klubjában

"Tapsolj ma nevetve,
a bánat mit sem ér.
Jó kedvvel vidáman,
az élet csak így szép".

- énekelte pár évtizede népszerű beat-együttesünk A sláger a lényeget érintette: csak derűsen. Ennek megfelelő hangulatban tartotta előadását a Központi Könyvtárban Horváth Ferenc, nyugalmazott művelődésszervező, „boldogságkutató”. A rendezvényre rengeteg hallgató gyűlt össze, mivel az est témája, az anekdoták ígérete sokak érdeklődését felkeltette.

Horváth Ferenc az irodalmi és színházi világ széles merítéséből idézett fel kacagtató szituációkat. Bepillanthattunk Salamon Béla Lehár Ferenc Liszt Ferenc, Mikszáth Kálmán, Petőfi Sándor, Arany János, Kabos, Gyula és még sok más művész életébe. Szokásaikat megismerve a nézők azzal szembesültek: a művészi teljesítményen túl a hírességek is esendő emberek a maguk botlásaikkal. Anekdotáról anekdotára haladva a humor egy percig sem szünetelt: gyorsan elrepült az idő.

Napjaink közérzete egyenesen megköveteli a lélek ápolását, előadónk erre nem patikaszert, hanem nevetésterápiát javallott. Azt, hogy ez mennyire hatékony, az est hűen illusztrálta. Az előadót tapsviharral jutalmazva, lélekben feltöltekezve, sok-sok részismerettel gazdagodva távozott a hálás közönség.


Csiszár Antal