Pádár Lajos (Lali)

A Győri Életrajzi Lexikon wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Padel (vitalap | szerkesztései) 2014. május 29., 16:07-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „Rá­ró, 1925. szeptember 20. Győr, 1978. július 14.: cigányprímás Szülők: Pádár Lajos, Sárközi Ilona. Felesége: Oláh Katalin. Tizenhat évesen egy öt­ta…”)

(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Rá­ró, 1925. szeptember 20. Győr, 1978. július 14.: cigányprímás

Szülők: Pádár Lajos, Sárközi Ilona. Felesége: Oláh Katalin.

Tizenhat évesen egy öt­tagú cigányzenekar prí­mása Pápán. Győrben az Állami Zenekonzervatórium hallgatója 1946 és 1953 között. Tanárai: Pallagi János, Hal­mos László, Metzker Károly, Barsi Ernő. Vendéglátós pályafutását Győrben a Royal­ban kezdte, játszott még a Győri Katolikus Kör éttermében, a régi tükrös Hungáriá­ban, a Nádor és a Zöldfa Éttermekben és az abdai Paprika csárdában. Repertoárjá­ban az igényes szalonzenére helyezte a hangsúlyt, e műfajban mind egyénileg, mind zenekarával magas szintű előadást nyújtott.

Néhány éven keresztül a győri Kisfaludy Színház koncertmestere volt. Fel­vették a Budapesti Művész Együttesbe, de családi okok miatt e terv meghiúsult. A hatvanas években külföldre szerződhetett. Játszott többek között Stuttgartban, Ba­den­-Badenben, Kölnben és Kaiserslautern­ben.

Utolsó lakhely: Ipar u. 8.

Az újvárosi temetőben nyugszik.

(K. F.)


Felhasznált irodalom

CSK – HA Győr 1030/1978. 


Szakirodalmi rövidítések