Krámszky Lajos

A Győri Életrajzi Lexikon wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Krisztina (vitalap | szerkesztései) 2014. január 23., 12:53-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Győr, 1862. augusztus 1. – Bp., 1915. július 2.: vegyész, borász.

Elemi és középiskoláit szülővárosában végezte. A bécsi Technische Hochschulén szerzett vegyészmérnöki diplomát 1884-ben. A magyaróvári vegykísérleti állomáson kezdett dolgozni. 1892-ben önálló kötetben ismertette a dunántúli borvidékek és bortermő helyek borainak jellemzőit. A borok vizsgálatát 1894-től az Országos Magyar Királyi Chemiai Intézetben folytatta. Az önálló borászati osztály vezető fővegyésze lett. Számos tanulmánya önálló füzetben látott napvilágot.

(M. D.)

Művei

  • Adatok a magyar borok megítéléséhez. Bp., 1892.
  • A kén a pincegazdaságban. Bp., 1895.
  • 1903. évi magyar borok összetétele. Bp., 1904.
  • A tokaji aszúszőlő. Bp., 1905.
  • 1900–1904. évi magyar borok összetétele. Bp., 1906.
  • A legszükségesebb pinceműveletek. Bp., 1908.
  • A bor, annak termőhelye, készítési módja és gyógyászati jelentősége. Bp., 1909.
  • Tokaji bor. (társszerző: Drucker Jenő, Drucker Viktor) Bp., 1909.
  • A cognac és a borecet gyártása… Bp., 1913.

Felhasznált irodalom

MATÉ II p. 290–292.

Szakirodalmi rövidítések