Halbritter Károly

A Győri Életrajzi Lexikon wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Padel (vitalap | szerkesztései) 2013. február 1., 15:45-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „Győr, 1878. június 7. – Győr, 1960. április 6.: vállalkozó. Szülők: H. Ferenc, Weiner Franciska. Felesége: Székely Erzsébet. Középiskolát követően atyj…”)

(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Győr, 1878. június 7. – Győr, 1960. április 6.: vállalkozó.

Szülők: H. Ferenc, Weiner Franciska. Felesége: Székely Erzsébet.

Középiskolát követően atyja mesterségét, a hentesszakmát sajátította el. Az inasévek és hosszabb külföldi tanulmányút után, 1900-ban tért haza szülővárosába. A családja által működtetett hentesáruüzletet fejlesztette, országos hírnevet szerzett. 1904-től 1912-ig vezette a Halbritter és Társai Győri Magyar Szalámigyárat, amely a Herz szalámigyárral volt kartellben. A Mészárosmajor utcai hizlaldáiban több ezer mangalica zsírsertést hizlalt, melyeket a budapesti és a bécsi sertéspiacon értékesített. Újmajori és Söptérpusztai tehenészetei jelentős szerepet játszottak Győr tejellátásában. Söptér pusztai tehenészetét és hússertéstenyészetét mintagazdasággá fejlesztette.

A város egyik legnagyobb adófizetője. A Győri Ipartestület örökös díszelnöke, a Győri Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A vármegyei törvényhatósági bizottságban, a városi képviselő-testületben, a közélelmezési bizottságban is tag volt. A Győrvárosi Megyei Takarékpénztár igazgatósági tagja, 1914-ben a magyar–holland gazdasági kapcsolatok elmélyítésében végzett fáradozásaiért tb. holland királyi konzullá nevezték ki.

Segített a bajbajutottakon, bőkezűen támogatta a győri kisiparosok kulturális, sport- és egyéb szervezeteit. Utolsó lakhely: Lahner Gy. u. 11.

(K. F.)


Felhasznált irodalom

Csokonai Vitéz Mihály: Halbritter Károly = Kereskedő és Iparos Évköny, 1925. – A Magyar Legújabb Kor Lexikona, Bp., 1930. – Egy ismert győri hentescsaládról = A Hús. 2000. 2. sz. p. 125–126. – CSK – HA Győr 279/1960

Szakirodalmi rövidítések