Győrkös László

A Győri Életrajzi Lexikon wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Padel (vitalap | szerkesztései) 2013. január 16., 19:32-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „Bp., 1944. január 20. – Vitnyéd-Csermajor, 1997. szeptember 4.: népművelő, tanár. A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségizett, majd szerszámk…”)

(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Bp., 1944. január 20. – Vitnyéd-Csermajor, 1997. szeptember 4.: népművelő, tanár.

A győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban érettségizett, majd szerszámkészítő szakmát tanult. Az ELTE BTK-n népművelés, valamint magyar nyelv és irodalom szakon szerzett diplomát 1979-ben.

Az 1970-es évek elejétől a győri József Attila Művelődési Ház vezetőjeként dolgozott. Amatőr bábszínházat, irodalmi színpadot vezetett, szerkesztette a Győri Műsort, olvasótáborokat szervezett, és segítette több alkotócsoport (Alfa-csoport, Kassák Kör) létrejöttét. A Petőfi Sándor Ifjúsági és Művelődési Ház igazgatóhelyetteseként szervezte a Győri Zenei Nyár programjait, nemzetközi fesztiválokat, részt vett az ifjúsági diákcentrum kialakításában. Finnországban és Hollandiában járt tanulmányúton. A Megyei Pedagógiai Intézetben művelődéskutatóként dolgozott.

Közben folyamatosan jelentek meg publikációi (versek,prózák, tanulmányok). Önálló kötete 1984-ben jelent meg a Magvető Kiadónál.

1985-től a szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola Közművelődési, később a Magyar Irodalom Tanszékén tanított. Tíz évig volt a főiskola tanára, szakmai konferenciákat szervezett, önképzőkört vezetett, diáklapot és diákantológiát szerkesztett.

1996-ban Vitnyéd-Csermajorban az Ujhelyi Imre Tejipari Szakközépiskolában vállalt tanári állást.

Közúti balesetben hunyt el. – A Szent Imre-templom altemplomában nyugszik.

(K. F.)

Művei

  • Kovács Margit kerámiái után: Várostörtént 10 képben = Átölelem e kort. Győr, 1975. p. 337–357.
  • Vallomások Martinovics abbé emlékezetéből. Bp., 1984.

Felhasznált irodalom

KMIK p. 156–157. = KMIB – CSK

Szakirodalmi rövidítések