2616
Változó terek
A Duna menti térség történeti térképeken, 1650-1800

valtozo_terek_cs

A 18. Győri Könyvszalon keretében egy igen különleges kiállítást tekinthet meg díjmentesen az érdeklődő közönség. A Változó terek - A Duna menti térség történeti térképeken, 1650-1800 című tárlatnak a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Kisfaludy Károly Könyvtára (Győr, Baross u. 4., II. emelet) ad otthont. A csodálatos, kézzel készült, historikus remekművek január 15-ig várják a látogatókat.

A 17. század végén és a 18. század elején az Oszmán Birodalommal való katonai összecsapásokban a Habsburgok a Duna menti térség nagy részét meghódították. A harcok során kartográfusok tudását és képességeit is igénybe vették, akiknek a jelentősége azonban messze túlmutatott katonai funkciójukon. A térképkészítők megjelenítő, vizualizáló munkájuk során ugyanis a régió meghódított részeit egy nagy egésszé illesztették össze; területeket határoltak el egymástól, és így a Duna menti térséget újra és újra felfedezték, folyamatosan újraalkották. Térképeik birodalmak hatalmi igényeinek, katonai összetűzéseknek és vallási határoknak az emlékét örökítettek át az utókornak.

A kiállítást először Karlsruhéban mutatták be, ezt követően a tárlat megkezdte útját a Duna menti térségben, ahol a tartalmas anyagot Magyarországon, Romániában, Bulgáriában, Ausztriában és Horvátországban is megtekinthetik majd az érdeklődők. Mindezzel a kiállítás azt a közvetítő funkciót tölti be, amit a Duna az évszázadok folyamán: hidat képez Kelet és Nyugat között. Magyarországon a kiállítás központi kurátora a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központja, amely Eger, Budapest, Pécs és Győr helyszíneken gondoskodik a tárlat széles körű bemutatásáról. Ez a kezdeményezés annak a hosszú évek óta tartó, sikeres együttműködésnek az eredménye, amit a német rendező-szervező fél és a központi magyar tudományos - könyvtári és levéltári - intézmények folytatnak egymással.