2851
Matthew Stover: A sith-ek bosszúja
Galambos Krisztina ajánlata

matthew-stover-a-sith-ek-bosszujaA Star Wars-regények száma ma már meghaladja a kétszázat, ember legyen a talpán, aki követni tudja a különböző sorozatok és önálló kötetek sorrendjét, szerencsére ehhez bőven találunk segítséget a világhálón. Matthew Stover 1962-ben született amerikai sci-fi szerző. Elsősorban Star Wars történeteivel aratott sikert. Régóta foglalkozik harcművészettel, és ezt a tudását írásai harci jeleneteiben is kiválóan kamatoztatja. 2005-ben jelent meg A sith-ek bosszúja című regénye, amely önmagában is megállja a helyét, de érdemes a filmmel együtt megismerni.

A polgárháború már sokadik éve tart, a Köztársaság egyre gyengébb. Yoda, Mace Windu és a többi mester szembeszállnak Palpatine főkancellárral – aki újabb és újabb alkotmányos jogokat töröl el a Köztársaság védelmére hivatkozva –, mert egyre erőteljesebben vonja ellenőrzése alá a Jedi Tanácsot. Anakin Sywalker, a megjövendölt Kiválasztott, tőle várják, hogy egyensúlyt teremtsen az Erőben, ő azonban egyre inkább emészti magát titkos szerelme, Padmé Amidala szenátornő miatt.

Ahogy a harc végighömpölyög a galaxisban, elkerülhetetlen a tragikus végjáték. Palpatine mesterkedését megkönnyíti, hogy Anakint látomások gyötrik, veszélyesen közel kerül egy a galaxist átformáló döntés pereméhez. A háttérből előlépő Darth Sidious végső, letaglózó csapást mér a Köztársaságra, és felavatja az új Sith Lordot: Darth Vadert.

Az egész Star Wars univerzum egyik legfontosabb történése Anakin Skywalker vívódása és átfordulása a sötét oldalra. Bevallom, a film nézésekor sokat töprengtem azon, hogy vajon mi a csuda lehet a baja? Mi az, ami ennyire emészti, amire nem talál választ sehol sem? A könyvből pontosabban megismerjük lelki küzdelmeit, és jobban meg is érthetjük. Izgalmas, hogy sok jelenetet más szereplő szemszögéből látunk, mint a filmben, a harci jelenetek pedig mesteriek.


„Ez a történet valamikor réges-régen játszódott, egy messzi-messzi galaxisban. Immár lezárult. Semmi sem változtathatja meg.

Szerelemről és veszteségről szól, testvériségről és árulásról, bátorságról, önfeláldozásról és az álmok haláláról. Arról az elmosódott határvonalról, mely erényeink és gyarlóságaink között húzódik.
Egy korszak lezárul.
Különös dolog ez a mesékkel…
Mert bár mindez oly rég és oly messze történt, hogy az időt és a távolságot szavakkal kifejezni szinte nem lehet, mégis, mintha most játszódna. Épp itt. Most, miközben e szavakat olvasod.
Így ér véget huszonöt évezred. Korrupció és árulás zúzza szét a több ezer év óta tartó békét. Ez nem csupán a Köztársaság végét jelenti; a sötétség magára a civilizációra hullik.
A Jedik alkonya ez.
A vég kezdődik most.”


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.10.16