1082
Musical: Leonard Bernstein - West Side Story
Ősze Mária ajánlata

leonard-bernstein-west-side-storyA West Side Story című musicalt az amerikai rendező és koreográfus, Jerome Robbins ötlete alapján Leonard Bernstein (1918-1990) komponálta. A szövegkönyvet Arthur Laurents, a dalszövegeket az akkor még ismeretlen, később azonban számos saját musicalt is alkotó Stephen Sondheim írta. Az ősbemutatót 1957. szeptember 26-án tartották a New York-i Winter Garden Theatre-ben.

A West Side Story-t a musicaltörténet új korszakának nyitányaként tartják számon. Miklós Tibor Musical! című könyvében azt írta, hogy „A West Side Story alkotói egy olyan minőségi ugrást hajtottak végre a zene, a tánc, a dalszövegek, a musical-dramaturgia terén, ami csak a műfaj megszületésének fontosságával és a musical klasszikus korszakának évtizedekig ható kreativitásával mérhető össze jelentőségében”. Bernsteinék „a társadalom legfeszítőbb problémáit olyan kivételes progresszivitással tudták egy világirodalmi remekmű alaptörténetébe építve, a nézők érzelmeire és gondolataira is hatva, tökéletes szakmai tudással kibontani, hogy minden utánuk jövő szerző, zenés-színházi művész számára új mértéket jelöltek ki”.

Ez az egyetlen olyan mű a válogatásban, amely nem az eredeti Shakespeare cselekményt meséli el, hanem áthelyezi a történetet a 20. századi New Yorkba; a konfliktus nem két család, hanem két különböző nemzetiségű, egy Puerto Ricó-i és egy amerikai fiatalokból álló rivális banda között zajlik. A szerelmesek, a lengyel származású, de Amerikában született fiú és a Puerto Ricó-i lány, akiknek kapcsolata a két banda „állandó háborúskodásának áldozata lesz”.

A West Side Story a „kültelki sikátorok, bérkaszárnyák veszekedéstől hangos, durva, erőszakos világát vitte a színpadra. Líraiság és gyöngédség csak a szerelmesek párbeszédeibe, dalaiba jutott. Az egész művet lángoló szenvedély fűti át, a szerelem pillanatait éppúgy, mint a feszültség, az egymást ugratás, a kirobbanó táncok perceit”.

1961-ben mutatták be Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tumblin, Rita Moreno és George Chakiris főszereplésével a musical nagysikerű filmváltozatát, amely a 11 jelölésből 10 Oscar-díjat is elnyert. A magyarországi ősbemutatóra 1969-ben került sor a Fővárosi Operettszínházban, az akkori vezető énekesek, pl. Farkas Bálint, Németh Sándor, Galambos Erzsi főszereplésével. Az azóta eltelt évtizedekben számos fővárosi és vidéki társulat tűzte műsorára és játszotta sikerrel ezt a remekművet.

Leonard Bernstein Szimfonikus táncok címmel elkészítette a musical zenekari változatát is.

Tracklist:
01. Intro (Welcome)
02. Proloque
03. Something`s Coming
04. Maria
05. Tonight
06. America
07. Cool
08. One Hand One Heart
09. Rumble
10. I Feel Pretty
11. A Boy Like That
12. I Have A Love
13. Somewhere
14. Extro (Leaving)


Megtekintés az Online Katalógusban itt és itt

2018.09.28