3010
Susan Travers: Bátraké a holnap
Gősy Gáborné ajánlata

susan-travers-batrake-a-holnapSusan Travers önéletrajzi műve, a Bátraké a holnap a második világháború kitörése előtti gondtalan, fényűző, utazásokkal, szerelmi kalandokkal teli élettől a katonai fegyelmet és bátorságot bizonyító harctéri tettekig mutatja be szemléletesen a francia idegenlégióhoz tartozó egyetlen nő életútját, amelyet az angol asszony idős korában vetett papírra.

A Francia Vöröskereszt ápolónőjeként és sofőrjeként a második világháborúban Finnországban, majd Afrikában, Európában és Indokínában szolgálta a légiót. Legfontosabb szerepe az afrikai hadszíntéren 1942-ben abban a híres ütközetben való helytállása volt, amikor Bir Hakeim oázisában a 2000 fős francia hadsereg Marie-Pierre Koenig tábornok irányításával feltartóztatta az addig legyőzhetetlen Rommel tábornok, a „sivatagi róka” vezette németek előrenyomulását.

A francia tábornok személyi sofőrjeként az aknamezőkön át vezette a parancsnok dzsipjét az Idegenlégióban La Miss néven ismert nő, és sikeresen vágta át az ostromgyűrűt a konvoj élén haladva. Ezért a tettéért 1996-ban megkapta az Idegenlégió Becsületrendjét.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.08.21