3098
A palacsintás király
Márné Tóth Krisztina ajánlata

a-palacsintas-kiralyTóbiás királyt (Greguss Zoltán), Dínomdánom ország uralkodóját semmi más nem érdekli, csak a lakomázás. Mivel 77 palacsinta elfogyasztása meg se kottyan neki, el is nevezik palacsintás királynak. Derelye főszakács (Kaló Flórián) azonban alaposan kihasználja ura falánkságát: igencsak megkéri munkája jutalmát, és a királyi vagyon szép lassan a szakács zsebébe vándorol.

Éliás királyfinak (Balázsovits Lajos) cseppet sem tetszik, ami apja udvarában folyik. Álruhában az erdőt járja, s ekkor bukkan rá Kökényszemű Katicára (Detre Annamária), aki nemcsak gyönyörű és kedves, de palacsintasütésben is utolérhetetlen. Kökényszemű Katica palacsintasütő képessége jó szolgálatot tesz a királyfi főszakács elleni küzdelmében, amiben Csöröge (Harsányi Gábor), a hűséges bolond is nagy segítségére van.

Mindeközben az uralkodó palacsintasütő-versenyt hirdet a környék lányainak. Elképzelése szerint annak adja a fiát, aki a legjobb palacsintát süti. Ahogy az ilyenkor a mesében lenni szokott: a vállalkozó szellemű lányok mind kudarcot vallanak. Nem így Kökényszemű Katica...

A Fésüs Éva könyvéből készült filmet Katkics Ilona és Fésüs Éva rendezte. A dramaturg Békés József, a zeneszerző pedig Tamássy Zdenkó volt.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.08.17