3129
Timothy Zahn: A Birodalom örökösei
Galambos Krisztina ajánlata

timothy-zahn-a-birodalom-orokoseiA pályakezdő George Lucas 1974-ben írta meg az első Star Wars-forgatókönyvet. Látványos jelenetekkel próbálta meggyőzni a filmstúdiót, és már akkor több részben gondolkodott. Így született meg egy fantasztikus világ! A cselekmény „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…” játszódik, az elképzelt univerzumot uraló Galaktikus Köztársaság, majd Galaktikus Birodalom közti átmenetek, valamint a Lázadó Szövetség és a Galaktikus Birodalom között zajló polgárháború körül forog.

Minden rajongónak megvan a saját ideológiája a jó és rossz harcáról, a Jedi erőről, a szereplőkről, a technikai megoldásokról. Az első mozi sikere szabad utat engedett a folytatásoknak, de ennél jóval több történt. Hamarosan megjelentek nyomtatásban a filmforgatókönyvek, majd a cselekmény egyes szálait továbbgombolyító sorozatok és önálló könyvek, melyek több szerző nevéhez köthetők. A Star Wars-regények száma ma már meghaladja a kétszázat, de a legismertebbek között tartjuk számon Timothy Zahn egyes köteteit. Ő volt az, aki 1991-ben megírta az első, valóban folytatásnak tekinthető könyvet, A birodalom örököseit.

Timothy Zahn 1951-ben született, 1984-ben megkapta a sci-fi irodalom legkomolyabb elismerését, a Hugo-díjat. Öt hónap alatt írta meg magát a regényt, ami nem kis teljesítmény, ha figyelembe vesszük, hogy akkoriban még korántsem állt rendelkezésre olyan háttérirodalom, mint manapság. Szerencsére Zahn új könyve kiválóan illeszkedett a Star Wars univerzumába. A regény első 60 ezer példánya aztán villámgyorsan el is fogyott az amerikai boltokból 1991 májusában, s a New York Times bestseller-listáját is meghódította.

A történet öt évvel A jedi visszatér eseményei után veszi kezdetét. Az Új Köztársaságot politikai csatározások gyengítik, még mindig nem sikerült teljesen megsemmisíteni a Birodalom maradékát. Leia hercegnő és Han Solo Jedi ikreket várnak, Luke Skywalker pedig első lett az új Jedi lovagok sorában. Luke visszatér a Dagobah-ra, hogy felvegye a kapcsolatot Yoda szellemével, ám látomásában valaki mással kerül kapcsolatba….

A történet (amit sosem filmesítettek meg) összetett és jól átgondolt, karakterhűen ábrázolja a korábbi szereplőket és vezeti be az újakat. Mindazoknak ajánlom a könyv elolvasását, akik az eredeti Star Wars világát akarják megidézni, újraélni.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.08.07