3065
Matt Haig: Én és az emberek
Nyerges Edina ajánlata

matt-haig-en-es-az-emberek„A kezetekben tartott könyv itt, a Földön játszódik. Hogy miről szól? Az élet értelméről és az égegyadta világon semmiről. Arról, hogy miként kell megölni és megmenteni valakit. A szeretetről, meg halott költőkről és az adalékmentes mogyoróvajról. Anyagról és antianyagról, mindenről és semmiről, reményről és gyűlöletről. Egy Isobel nevű negyvenegy éves történésznőről, tizenöt éves fiáról, Gulliverről és a világ legokosabb matematikusáról. Egyszóval nagyjából arról, hogyan válhatunk emberré.”

Andrew Martin professzor megfejti a világ egyik legfontosabb matematikai problémáját, a Riemann-sejtést, ezzel azonban veszélybe sodorja a világot. A sejtés megoldásával ugyanis hihetetlen fejlődésnek tudna indulni az emberiség, erre azonban még nincs felkészülve. Egy idegen faj vezetői úgy döntenek, hogy el kell pusztítani a megoldást, és mindenkit, aki ismeri azt. Andrew Martint elrabolják, majd a helyére küldik egyik fajtársukat.

Az űrlény Andrew Martinnak a Föld nem is lehetne idegenebb, így elég hamar egy elmegyógyintézetben találja magát. Miután sikerül elsajátítania az emberi viselkedés szabályait és a nyelvet, megpróbál beilleszkedni az emberek közé, és végrehajtani a feladatát. Rá kell jönnie azonban, hogy ez egyáltalán nem olyan egyszerű: ahogy jobban megismeri a professzor családját és a Földet, elkezd érezni, és kezdi felfedezni, hogy milyen embernek lenni.

A könyv remek humorral mutatja be az emberi lét abszurditását és komplexitását. Ahogy a földönkívüli Martin felfedezi világunkat, megtudjuk, miért érdemes Emily Dickinson verseit olvasni, hogy a prímszámok szépek is lehetnek, és megismerjük a ruhaviselés fontosságát is.

Habár sci-finek titulálják Matt Haig regényét, nagyon kevés van benne a műfaj jellemzőiből, így bátran olvashatják azok is, akik nem rajonganak a fantasztikus irodalomért.

„Nem kell tudósnak lenned. Sőt semminek sem kell lenned. Ne erőltesd a dolgokat! Érezd a saját utadat, hallgass a megérzéseidre, míg végül valamiről kiderül, hogy neked való! Lehet, hogy semmiről sem derül ki. Talán te az út vagy, nem pedig a cél. Úgy is jó. Legyél hát út! Csak arra ügyelj, hogy olyan út légy, amelyen haladva megéri kinézni az ablakon!”


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.07.17