3020
Szávai Géza: Kivégezzük nagyapádat
Márné Tóth Krisztina ajánlata

szavai-geza-kivegezzuk-nagyapadatSzávai Géza Kivégezzük nagyapádat című regénye sajátos újdonság. A szerző 1977-ben fejezte be a művet, amelyet azonban a Ceauşescu-korszak cenzúrája miatt nem adtak ki. Évekkel később, egy prózakötetben jelent meg az írás Progéria címmel, erős kritikai visszhangtól övezve. 2014-ben azonban már az eredeti címével láthatott napvilágot a történet, a PONT Kiadó Szávai-életmű újrakiadási sorozatának első darabjaként.

Kivégezzük nagyapádat az izgalmas családtörténet mellett mélyreható szociográfia is. Olyan korszakról, a Ceauşescu-rezsimről tudósít, melyre még sokan emlékeznek. A reménytelenség, a keserűség és a félelem évtizedeiről. Szávai kemény szavakkal és iróniával számol be a képtelen rendszerről, amely egyik napról a másikra akart jól képzett és mindenáron párthű vezetőket „csatasorba állítani”. A mű nyíltan beszél az elmúlt évszázad fájdalmairól, történelemről, irodalomról, vallási toleranciáról, politikáról – sok önéletrajzi, családi történettel, emlékkel tarkítva.

A regény hangoskönyv változata egy Szávai Géza által rejtve maradt szervezkedés eredményeként született, maga az író is elcsodálkozott azon, mekkora a különbség a leírt, illetve olvasott és a CD-n elhangzó szöveg között. Gáspárik Attila, a regényt előadó színművész elmondta, korábban már olvasta a könyvet, diákként. A hangoskönyvhöz zenei betéteket is alkalmaztak, így „ez a mi alkotásunk”, Szávai Géza szövegére alapozva – mondta Gáspárik Attila. Hogy mennyire önálló életet tud élni egy hangoskönyvként kiadott regény, arra bizonyságképpen a színművész felolvasása szolgál.

Előadja: Gáspárik Attila
Teljes játékidő: 5 óra
Formátum: MP3

Megtekintés az Online Katalógusban

2018.07.13