3147
Nyulász Péter: A fürdők réme
Máté Zsófia ajánlata

nyulasz-peter-a-furdok-remeA Berger Szimat Szolgálat című sorozat első kötete új utat nyit az innovatív gyerekkönyvek között, megcélozva az alsós, kezdő olvasók népes táborát. Már a könyv mérete is (egy 6-8 éves gyermek is kényelmesen a kezében tudja tartani), az illusztrált belső borítóoldal, az oldalszámok alá nyomtatott mancsnyomok, a nagyobb betűméret, a rövid, pörgős fejezetek, mind olvasásra csábítják a kezdő olvasókat.

Nyulász Péter könnyed stílusú gyermekkrimivel örvendeztette meg a korosztályt: az állatos-nyomozós tematika emlékeztet a Geronimo Stilton nagy sikerű regénysorozatra, ám ezeknél többet kínál. A gyermekolvasókhoz igazított kedves humor, az egész szöveg játékossága már az első oldalakon beszippantja az olvasót. A pedigrés magyar kutyafajtákból álló különítmény Budapest utcáin szalad a szag után. Bugac Pongrác, a történet főszereplője egyes szám első személyben meséli el a történetet: amikor Gerzson bácsi a strandon felejti a telefonját, Pongrác, a magánnyomozó készséggel indul a segítségére. Csakhogy rejtélyes okból sorra zárnak be Budapest híres fürdői. Pongrác aljas összeesküvést szimatol, és a Berger Szimat Szolgálat csapata akcióba lendül.

Mintha egy moziban filmet néznénk, Pongrácot magával sodorják az események, az olvasóik is vele tartanak. Az események pörgős egymásutánisága adja meg a szöveg ritmusát, a történet nem engedi lanyhulni a figyelmet. A kutyaakadémikus jelével ellátott ismeretterjesztő részek a történetből kiemelve, kiskeretes formában jelennek meg, így ezek a tudásmorzsák nem akasztják meg a kalandok sorát. Így ismerik meg az ifjú olvasók a Margit-sziget történetét, vagy azt, hogy mit jelent a zumba. Az izgalmas sztori olvasása közben az olvasók észrevétlenül megismerik Budapest nevezetességeit is. Ritter Ottó illusztrációi rajzfilmszerű világot varázsolnak a könyvhöz, melyek tökéletesen illenek a történethez.

A kötetek iskolai feldolgozásához otthoni gyakorlásra is alkalmas foglalkoztató munkafüzetek készültek alsó tagozatos gyerekek számára. A kiadó honlapjáról szabadon letölthető feladatgyűjteményekben az első kötet fejezeteihez kapcsolódó olvasástechnikai, szövegértési, valamint nyolc különböző tehetségterülethez igazodó feladatok találhatók.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.07.03