984
Hermann Hesse: Assisi Ferenc
Szilvási-Szabó Éva ajánlata

hermann-hesse-assisi-ferenc„Éltek más szentek is, kiknek lelke semmivel sem volt kevésbé tiszta és nemes, ám rájuk mégis kevésbé emlékezünk, ő azonban gyermek volt és költő, a szeretet mestere és tanítója, minden teremtmény alázatos barátja és fivére, és ha az emberek elfelednék, kövek és források, virágok és madarak beszélnének róla.” Assisi Szent Ferenc, vagy ahogy a Ferenc-rendiek nevezték: Szerafikus Szent Ferenc (Assisi, 1182. július 5. – Porciunkula, 1226. október 3.) a ferences rend megalapítója; Itália, az állatok, a kereskedők és a természet védőszentje volt.

A 2013-ban pápává választott Jorge Mario Bergoglio bíboros az ő tiszteletére vette fel a Ferenc nevet. Nemcsak egy fáradhatatlan munkásság, hanem valódi hit és eszmény áll személyisége mögött, melyet az irodalmi Nobel-díjas német-svájci író, költő és festő Hermann Hesse próbált meg könyvében ábrázolni a lehető legteljesebb és legigazabb mértékben. Hesse-t úgy ismerjük, mint a 20. század első felének egyik legkitűnőbb és legaktívabb közvetítőjét szerző és olvasó között.

Az Assisi Ferenc egy tiszta és nemes lelkű embert jelenít meg, egy olyan szent és csodálatos életet, mely hallatlan erőket sugároz, és a messzi távolban is érezteti hatását. Évszázadokon át egész Itáliában egyetlen embert sem övezett annyi szeretet és tisztelet, mint a szerény és alázatos Ferencet, aki úgy a képzőművészetben (Giotto), mint az irodalomban (Jacopone de Todi) kimeríthetetlen ihlető forrás volt. Ferenc e követői és tisztelői többnyire a nép nyelvén szólaltak meg, méghozzá jóval Dante előtt, és ezért az itáliai versköltészet előfutárainak vagy megalapítóinak kell tekintenünk őket. Egy és az egyik legkorábbi volt azok közül a rejtélyes nagyságok közül, akik tudattalanul azon a csodálatos, óriási építményen munkálkodtak, melyet ma reneszánsznak, azaz a szellem és a művészetek újjászületésének nevezünk.

A példázat értékű könyvből a Kossuth Mojzer Kiadó 2013-ban adott ki hangoskönyv formátumot Rátóti Zoltán előadásában.

Előadja: Rátóti Zoltán
Teljes játékidő: 94 perc
Formátum: 2 audio CD

Megtekintés az Online Katalógusban

2018.06.01