4452
Rendezvény beszámoló: ''Egy kis győri tücsökmuzsika''
Hangraforgó & Gryllus Dániel a könyvtárban

Június 1-jén, pénteken került sor a Hangraforgó együttes szokásos havi klubestjének összejövetelére. Faggyas László és F. Sipos Bea ezúttal Egy kis győri tücsökmuzsika címet adtak műsoruknak: az összeállítás folyamán régmúlt klasszikusok és kortárs poéták versei szólaltak meg zenés-énekes előadásban, Gryllus Dániel (Kaláka) Kossuth-díjas előadóművész vendégeskedésével. Az élet nagy kérdései, a szerelem, a vallás egyaránt a költemények témái voltak.

Gryllus Dániel művészi múltjáról, alkotókkal való kapcsolatáról beszélt, citerával kísért előadása sokáig emlékezetes marad. Az est folyamán pedig még arra is jutott energiája, hogy némi hangszerismereti tájékoztatást nyújtson a hallgatóságnak.

Csodálatos énekhangok, mesterien szóló instrumentumok jellemezték az előadást, Bea és „Fagyi” a Wittenbergben első díjat nyert szerzeményükkel az egyetemes egyházzenét gazdagították. Ráadásul a vers is magyar szerző tehetségét dicséri, szintén első díjas „befutó” lett, így igazi magyar siker született. Ez a kitűnő dallam is elhangzott; szerintem fontos, hogy a közönség fülébe ivódjon, s remélhetőleg úgy marad meg, mint egy valóságos zenei gyöngyszem.

A júniusi Hangraforgó Klub programjában ismert és kevésbé ismert versek megzenésített változatait hallhattuk, olyan is akadt közöttük, amely most hangzott el első alkalommal. Az előadók nem voltak híjával a humornak sem, szerencsére a közönsége szintén „ért ezen a nyelven”. Ráadásul sor került a publikum megénekeltetésére is, melyben lelkesen vettek részt a megjelentek.

Ebben a félévben most találkozhattunk utolsó alkalommal a Hangraforgó együttesével, ezért megosztották velünk szeptembertől decemberig tartó előadásaik tematikáját, sőt ezúttal szeptemberben egy jubileumi ráadással is megspékelik a programot, melyre a József Attila Művelődési Házban kerül majd sor.

A Hangraforgó Klub sikerét és népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a körülmény, hogy az érdeklődők a kora nyári tikkasztó hőség ellenére nem a természetjárást, hanem a műsorukat részesítették előnyben. Az előadók érdeme pedig, hogy munkásságukkal egy a Klub iránt elkötelezett és vele összeforrt közönséget teremtettek.

Csiszár Antal