3289
Rocco és fivérei
Galambos Krisztina ajánlata

rocco-es-fivereiLuchino Visconti egyik leghíresebb alkotása a Rocco és fivérei (1960), amit pályafutása egyik kulcsművének tekinthetünk. Összegzés, mely végérvényesen lezárja művészetében a neorealizmus korszakát. Az ötvenes években játszódó cselekmény helyszíne Milánó, ide érkezik vidékről jobb élet reményében a Parondi család. Az apát elvitte a föld, az öt fiút édesanyjuk neveli: Vincenzo, aki egy ideje már a városban él, éppen az eljegyzését ünnepli, amikor megérkezik a család.

Simone, a lázadó, akiből hamarosan sikeres bokszoló válik; a szelíd Rocco, akinek a család a legfontosabb; Ciro, a realista, aki két lábon áll a földön és a legkisebb, Luca. Mindannyian máshogy élik meg a változásokat, a gyermekkorukban megismert értékeket a városi élet új szabályaihoz igazítják. Rosalia, az édesanya kétségbeesetten próbálja összetartani a családot. Simone hirtelen jött sportolói sikere azonban felgyorsítja a megállíthatatlant, a család szétesését. Nadja, a prostituált megjelenése végképp éket ver Simone és Rocco közé. A testvérviszály tragédiába torkollik.

A címszereplő Rocco az első igazán jelentős alakítás volt Alain Delon pályafutásában, de több kiváló színművésszel is találkozhatunk a filmben: Renato Salvatori, Annie Girardot, Claudia Cardinale, Mario Girotti (a későbbi Terence Hill) vagy Giuliano Gemma.

A Rocco és fivérei megjelenésekor nagy sikert aratott a szakma és a közönség körében, és nagy hatással volt a későbbi rendezők munkáira is. Az ötvenes évek olasz valóságába talán nehezen tudjuk beleképzelni magunkat, azok az értékek azonban, melyek a film cselekményének mozgatórugói, a család, az összetartás ma is fontos kérdések, ezért (is) érdemes meg-, vagy újranézni Visconti remekművét.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.05.11