830
Casablanca
Csiszár Antal ajánlata

casablancaA Casablanca története szerint 1941-ben járunk, dúl a második világháború. Franciaország, az egyik legrégibb európai kultúrállam Hitler lábai előtt hever, északi részét közvetlenül megszállják a németek, délen németbarát kollaboráns kormány alakul. Emberek százezrei indulnak útnak, menekülnek hazájukból, a vágyott cél a távoli Amerika. Ám oda az út vargabetűn keresztül vezet: Casablanca, Lisszabon, majd végül az USA. A menekülők minden pénzt megadnának a nehezen megszerezhető útlevelekért, így az emberek szabadságvágya árucikk lett, az okmány jövedelmező biznisszé nőtte ki magát.

Az útlevéllel üzletelő Richard „Rick” Blaine (Humphrey Bogart) Amerikából szökött Európába, s úgy tűnik, múltjával szakítva nem érdekli más, csupán mulatója üzemeltetésének él. Egy nap régi szerelme, Ilsa Lund (Ingrid Bergman) tűnik fel egy ismeretlen férfi, a férje oldalán, amely Rick lelkében fájó sebeket tép fel, s gondolataiban megelevenedik a múlt: Párizsban úgy tűnt, örök hűséget fogadtak egymásnak, megbeszélték, hogy együtt menekülnek el, ám a Marseilles-be induló vonatra csak a férfi szállt fel, a lány nem jelent meg, csak egy levelet küldött, hogy felejtse el. Casablancában Ilsa hamarosan a németek látókörébe kerül, alkut ajánlanak neki: az ellenállási mozgalom tagjainak kiadásáért útlevelet ígérnek, aki nem lesz áruló. A lány könyörög Ricknek, hogy biztosítson számukra útlevelet, ismételten, őszintén szerelmet vall neki. Végül megtörik a jég, birtokosa lesz az útlevélnek, s mindvégig abban bízik, hogy Rickkel együtt repül az ígéret földjére…

Kertész Mihály 1942-ben készült filmjét, amely 3 Oscar-díjat is begyűjtött (legjobb film, rendező, forgatókönyv) további öt jelölés mellett, remek karakterábrázolásai, a színészek kitűnő alakításai teszik különösen naggyá. A Casablancában megelevenedik előttünk a nyüzsgő Kelet világa, a háborús események és a hétköznapok metszik át egymást, háború, hazafiság, hűség, állhatatosság, humánum, emberi gonoszság a cselekményvezetésben karöltve jár. Láthatjuk, kinek milyen túlélési stratégiája van a háborús környezetben, a szereplők nem papírmasé figurák, hanem hús-vér emberek bonyolult, összetett pszichével. Egy valódi filmörökség, amelynek mítosza – méltán – még napjainkban is él.


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.04.27