4146
Barabás László: Ahogy én láttam
Vargáné Blága Borbála ajánlata

barabas-laszlo-ahogy-en-lattamGyőr ma élő festőművészeinek rangidőse, Barabás László (1934-) Pécsen, a Tanárképző Főiskolán szerzett rajztanári diplomát 1956-ban, 1958-tól él Győrben. 1964-től 15 díjat nyert a Győr-Sopron megyei művészeti pályázatokon. Művészetpedagógiai munkássága és festői életútja párhuzamosan fut. 1971 és 1996 között a győri Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán volt tanár. Az egykori Vasas Képzőművész Kör vezetőjeként segítette az amatőr művészeti mozgalmat közel huszonöt éven át.

Sokoldalú szereplője Győr művészeti életének. A Kisalföld című lapnál újságrajzolással, műkritikával foglalkozott. Nyugalmazott főiskolai docensként minden nap fest és tanít. Az általa alapított, már húsz éve működő Barabás Rajzstúdió- és Festőkörben a művészetkedvelő győriek elleshetik a mestertől a festészet technikáját.

Kiemelkedő művészi munkásságáért, a város iránti elköteleződéséért, a helyi művészi élet színesítéséért és a Győrnek adományozott alkotások elismeréséül 2014-ben a Győr Városháza Ezüst Emlékérmét vehette át.

Barabás László győri festőművész hat évtizedes alkotómunka, számtalan kiállítás után Ahogy én láttam címmel egy művészeti albumban tárja az utóbbi húsz év termésének legjavát a közönség elé. 83 évesen maga fotózta a kiválogatott hetven alkotását és szerkesztette albumba a képeket. Győr város ihlette vizuális élmények, hazai tájak motívumai, utazások, olvasmányok inspiráló élményanyaga jelenik meg festményein keresztül.

A festő szeme előtt élete filmje pereg….Senki soha nem élheti már újra ezeket, de a ráhangolódni képes, érzékeny befogadónak mindig a lelkéig ér majd a belőlük teremtett látvány.” (PaedDr. Borbély Károly)


Megtekintés az Online Katalógusban

2018.04.17