3508
Twist Olivér
Tolnai Gáborné ajánlata

twist-oliverCharles Dickens klasszikusát már sokszor és sokan adaptálták filmre több-kevesebb sikerrel. Könyvtárunkban a legismertebb Dickens-regény 3 feldolgozása is megtalálható: Coky Giedroyc rendezésében egy angol-amerikai film (forgatókönyv Sarah Phelps); Clive Donner rendezésében egy amerikai film (forgatókönyv James Goldman); valamint egy Roman Polanski rendezésében készült angol-cseh-francia-olasz film (forgatókönyv Ronald Harwood). A Polanski-féle, 2005-ös filmdráma adja vissza az eredeti mű hangulatát, mondanivalóját, mutatja be a viktoriánus Anglia egyik legsötétebb oldalát.

Twist Olivér (Barney Clark) kilenc éves, és egész eddigi életét árvaházban töltötte. Most átkerül a dologházba, hogy ott szakmát tanuljon, és hasznot hajtson eltartóinak. Az ottani éhező fiúk sorsot húznak: ki álljon oda a marcona felügyelő elé azzal, hogy több ételt szeretne. Twist Olivér húzza a rövidebbet, így neki jut ki a hálátlan feladat. Az incidens miatt bajkeverőnek minősítik, és kirakják szűrét az árvaházból is, bárki magához veheti, akinek ingyen munkaerőre van szüksége. Mr. Sowerberry temetkezési vállalkozó műhelyébe kerül, ahol egy másik fiú provokációi miatt igazságtalanul verést kap, ezért végképp megszökik, és elindul étlen-szomjan London felé az országúton. Így kerül Fagin (Sir Ben Kingsley), a gyerekekkel dolgoztató tolvaj kezébe...

A korabeli London legválogatottabb figurái, szélhámosok, tolvajok és prostituáltak közt hányódik a kisfiú, aki életrevaló jellemének köszönhetően azért mindig megpróbál az ár ellen úszni. Olivér nem szuperhős. Itt a felnőttek a dramaturgia mozgatórugói, és ezek a felnőttek romlottak, értékrend nélküliek. Itt nincs varázspálca, a gyerek megy, amerre lökik, s ha néha sikerül magáért lépnie vagy felkarolja egy kedves jótevő, hálás a szerencséjéért. Alapvető, ám nem naiv bizalma az élet iránt: ez jelzi emberi nagyságát, és ettől igazán megható a története. Legalább egyszer kötelező mindenkinek megnéznie, aki nem olvasta.



Megtekintés az Online Katalógusban

2018.04.13