2312
Rendezvény beszámoló: Egy falat szárazföld az óceánban, Madeira
Előadás a Kisfaludy Könyvtárban

Április 4-én Szabó Béla fotóművész tartott vetítéses előadást a Kisfaludy Károly Könyvtár második emeleti rendezvénytermében Egy falat szárazföld az óceánban, Madeira. Az utolsó magyar király nyughelye címmel. Bevezetésként térképvázlatokkal mutatta be a sziget elhelyezkedését, Marokkótól, illetve Portugáliától való távolságát.

Madeira területe hétszázötven négyzetkilométer. Északi része hűvös és csapadékos, a déli fele viszont napsütéses és csapadékszegény, ide csatornákon vezetik a vizet. A déli részén kezdetben cukornádat termesztettek, kézi erővel való feldolgozásról lévén szó, látványosan sok cukrot állítottak elő. Ma már főleg a kontinensről szállítják a cukrot, a növény helyét a banán, illetve magasabban fekvő részen a szőlő foglalta el. Az ottani banán kisebb méretű cserjén érlelődik, íze eltér a hazai boltokban szerezhetőkéből. A szőlőből készült bor világhírű, kezdetben az Egyenlítőn átszállítva érlelték, ma már a préselt levet újramelegítik, így kapja kivételes aromáját. Mivel minden művelhető területet kihasználnak, ezért teraszosan oldják meg a termesztését. A mindenkori amerikai elnök beiktatásakor elmaradhatatlan ital.

Ma már elsődleges az idegenforgalom, mintegy kétmillió turista keresi fel a szigetet évente. Sok angol él itt, köszönhetően a tavaszias klímának. Vasúti közlekedés nincs, kevés a járható út. Repülőtere – Gibraltár után – Európa legveszélyesebbje, egy oszlopsoron nyugszik. A légi közlekedés ezerkilencszázhatvanegy óta megoldott, a hetvenes években történt szerencsétlenségnek mintegy száznegyven áldozata volt.

A sziget botanikus kertjei bemutatják a terület növényvilágát, de van köztük olyan is, ahol a Föld flórájából is kapunk válogatást (pl. japánkert). A településhálózat túlnyomórészt a déli partvidéken található, ide koncentrálódnak a „nagyobb” városok. Kiemelt látványosság az az erődmaradvány, melyet hajdan a kalózok ellen építettek. Szép templomokban is gyönyörködhetünk, feltűnő gazdagságról árulkodik a jezsuiták szentélye. A Miasszonyunk temploma IV. Károly végső nyughelye. Félelmetesek, egyben fenségesek a part sziklafalai.

Az előadás felejthetetlen élményekkel gazdagította az érdeklődőket.

Csiszár Antal