3114
Victoria Connelly: Hétvége Mr. Darcyval
Sebők Zsuzsanna ajánlata

victoria-connelly-hetvege-mr-darcyvalVitathatatlan, hogy Jane Austen megalkotta az eszményített férfiideált a Büszkeség és balítélet című könyvében, akit majdnem mindannyian Colin Firth-ként képzelünk el, holott a szerző nem írta le a pontos külsejét. Szinte mindenki találkozott már az írónő nevével, a történetet is ismerjük vagy a könyvből, vagy megnéztük (belenéztünk) valamelyik filmfeldolgozásba.

Az ajánlómban tárgyalt sztorival a könyvtári könyvrendelés során találkoztam, ahol először a borítója alapján ítéltem úgy, hogy olvasóink kedvence lehet. Mikor aztán kézbe foghattuk, és a kollégám hangosan felolvasta a címet, úgy döntöttem, el is fogom olvasni, ne csak látatlanban ajánlgassam a romantikus irodalmat keresőknek a művet.

A történet két teljesen különböző fiatal nőről szól, akikben mégis van annyi közös, hogy boldogtalan az életük és rajonganak Jane Austenért. Egyikük Robyn, az optimista, húszas éveiben járó lány, aki különös házi kedvenceit a Büszkeség és balítélet szereplőiről nevezte el, unalmas főiskolai adminisztrátori munkája van és egy kapcsolata, amiből legszívesebben kiszállna, de mégsem teszi. A másikuk Katherine, aki irodalom professzor Oxfordban, kora harmincas, és nemrég ért véget egy kapcsolata, mert kiderült, hogy a férfi, akivel randevúzott, nős. Számára Jane Austen olvasása nemcsak szórakozás, hanem hivatás is, mivel az írónő és kora a szakterülete.

A két nő egy hosszú hétvégén találkozik, amelyen sok más rajongóval együtt Jane Austen konferenciát tartanak. Személyiségeik különbségei ellenére nagyon hamar összebarátkoznak, és mindkettejükre viharos gyorsasággal rátalál a szerelem. Már-már sajnálják, hogy vissza kell térniük a sivár hétköznapokba, mikor próbára tétetnek. Robynnak meg kell tanulnia végre kiállnia magáért, és nem meghunyászkodni, mikor valami kellemetlen helyzetbe keveredik. Katherine-nek pedig szembesülnie kell azzal, hogy a kortárs kedvenc szerzője és új szerelmének nagyon sok közük van egymáshoz, amit meg kell tanulnia feldolgozni és elfogadni, ha nem akar örökre magányos maradni.

A regény helyzetei és szereplői nagyon szerethetőek, kivéve talán Mrs. Soamest, aki számára Jane Austen könyvei léteznek, felsőbbrendűnek hiszi magát, az írónő műveinek legnagyobb szakértőjének, majd rájövünk, hogy nem az. Keserű megjegyzésekkel próbálja elrontani a főhősök hangulatát, de a történet előrehaladtával a szereplők alig figyelnek rá. Mégis a kibírhatatlan természete és a panaszainak hangot adó szokása sok komikus helyzetet eredményez.

Ajánlom mindenkinek, aki kedveli a könnyed, romantikus történeteket. Felhőtlen hétvégi kikapcsolódás lehet, ha odakinn nagyon hideg van, és nincs kedvünk semmit se csinálni.


Megtekintés az online katalógusban

2018.03.06