3372
Rendezvény beszámoló: Páros kiállítás
A József Attila Művelődési Házban

Március 26-ig tekinthető meg a József Attila Művelődési Házban Szabóné Szabó Erika festőművész, textilszobrász, valamint Szabó Anikó grafikus páros kiállítása. Az alkotásokon látható geometrikus formákat, karakteres arcokat az alkotók a világban fellelhető szép és nemes harmóniák alapján igyekeztek művészi eszközeikkel kifejezni, közönségükkel megosztani.

Képi tolmácsolásaik mély értelmű, filozofikus megállapításokkal párosulnak. Egykor a mozivásznakon megjelenő, ma már klasszikus filmcsillagok gondolatait olvashatjuk az életről, népszerűségről, annak buktatóiról. Elismerésre méltó az a művészi virtuozitás, amely alkotásaikban megnyilvánul. Nagy tehetséggel ragadta meg Szabó Anikó a filmsztárok jellegzetes arcvonásait, szinte fényképszerűen adta vissza őket.

Az érdeklődő a kiállítóteremben mind figuratív, mind pedig nonfiguratív alkotásokban gyönyörködhet – utóbbira példák a már említett geometrikus formák. A mértani jellegzetességek több képre jellemzők: figyelemre méltó például Az élet keletkezése című mű.

Míg a figuratív képek könnyebben befogadhatók, a többiek elmélyültebb tanulmányozást, szemlélődést igényelnek, de megéri a szellemi befektetés. A nonfiguratív alkotásoknál szembetűnő az absztrakt formák egymásba kapcsolódása, melyek így szabályos rendszert alkotnak. Ahogy világunkban nem egyszerűen fekete-fehér, jó-rossz, pozitív-negatív ellenpólusok léteznek egymás mellett, úgy a művészi produktumok is a maguk sokszínűségében, bonyolultságában tárják fel a valóságot.

A kiállítás március 26-ig tekinthető meg, hétköznapokon 10.00 és 16.30 között.

Csiszár Antal