3410
Antik úti kalandok a könyvespolcon
ELBIDA projekt

elbida_projekt

Február 22-én (csütörtökön) 17 órakor Biró Dániel antik útleírásokat, könyvkülönlegességeket gyűjtő blogíró ismeretterjesztő előadását hallhatják ismert és elfeledett világjárókról. A klub vendége ismerteti az ELBIDA nevű projektjét is. A rendezvény helyszíne a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér Központi Könyvtár klubhelyisége (Győr, Herman Ottó u. 22., földszint). A belépés díjtalan.

Az ELBIDA projekt célja, hogy a széles nyilvánosság számára bemutasson antik, ritka, érdekes és értékes útleírásokat, földrajzi témájú könyveket - elsősorban 19–20. századi, 1945 előtt kiadott útleírásokra specializálódva.
A századfordulón a tudományos igényű munkák mellett sok magánkiadású útleírás is megjelent. A magyar utazók felkészültség, stílus, hozzáállás szempontjából világviszonylatban is állták a versenyt. Az élvonalat többek között a világszerte jegyzett Vámbéry Ármin, Stein Aurél, Lóczy Lajos, Baktay Ervin képviselte. De említhetjük Almásy László Afrika-kutatót is, aki „szerencsés módon”, Az angol beteg című film (és regény) által vált nagyon ismertté. És ott van Germanus Gyula, aki fantasztikus életművet hagyott maga után. E nagy nevek mellett pedig még számos érdekes egyéniség tűnt fel, akiket csak egy-egy kötet, útleírás, élménybeszámoló alapján ismerünk.