3087
Csányi Vilmos: Jeromos, a barátom
Polczer Adél ajánlata

csanyi-vilmos-jeromos-a-baratomCsányi Vilmos biológus, etológus, egyetemi tanár, akadémikus fő kutatási területe az állati és emberi viselkedés, valamint a biológiai és kulturális evolúció. Több kutyás témájú kötete is megjelent, a Bukfenc és Jeromos című könyvében, amit számos nyelvre lefordítottak, tudományos bizonyítékokat szolgáltat a kutyák és a gyerekek közös tulajdonságaira, hogyan reagálnak a tanításra, hogyan értik meg az emberi útmutatást.

Ezzel a kutatással nemzetközi szinten is elismerést vívott ki a Csányi Vilmos vezette magyar kutatócsoport, egyúttal útjára indította a kognitív etológiát, vagyis az állati elme tudományos vizsgálatát. Segítség, kutyás lettem című könyvecskéjében közölt állatpszichológiai megfigyelései pedig a gazdik számára lehetnek hasznosak.

Ezúttal nem etológiai szakirodalom, nem ismeretterjesztő írás született, hanem egy szubjektív napló: Jeromosról, a zsemleszínű, farkasformájú keverékkutyusról, akit nemcsak tudományos megfigyelései célpontjának tartott, hanem akihez sokkal fontosabb kapocs fűzte, a kutyával életre szóló barátságot kötött. A tudós szerző számos kedves történeten keresztül mutatja be kutyáját, akit emberszámba vesz, hisz fejlett szociális megértése van, gazdag érzelmi kapcsolatok jellemzik, olyan kiváló utánzókézséggel és kommunikációs képességgel rendelkezik, melyek más állatfajoknál szinte ismeretlenek. A kutyát az ember valamikor az ősidőkben kiemelte az állatvilágból, háziasította, néha önző módon alakította, most megdöbbenve észleli, hogy sok mindenben hasonlít rá. „A kutya még nem ember, de már nem is egyszerűen egy állat” – vallja az író.

Csányi Vilmos úgy tud írni Jeromosról, olyan őszinte, kedves rajongással, hogy még az is kedvet kap a kutyatartáshoz, aki világ életében ódzkodott ettől. A Kossuth Kiadó és Mojzer Kiadó közösen jelentette meg az Irodalmi Fülbevaló sorozatban a hangoskönyvet, melyet a szerző előadásában hallgathatunk.

Előadja: Csányi Vilmos
Teljes játékidő: 141 perc
Formátum: MP3

Megtekintés az Online Katalógusban

2018.03.09