1233
Klasszikus: Erwin Schrott - Arias
Ősze Mária ajánlata

erwin-schrott-ariasKevés olyan basszista volt, van és lesz a világon, aki sugárzó és karizmatikus színpadi jelenlétével és kifejezésteli, sokszínű hangjával oly fiatalon meghódította volna a nagy operaházak közönségét, mint Erwin Schrott. Az 1972-es születésű uruguayi basszbariton-basszista kétségtelenül napjaink egyik vezető operaénekese, ha nem lenne oly elcsépelt és lejáratott a szó, mondhatnánk, hogy világsztárja. A Föld legjelentősebb operaházainak és zenei fesztiváljainak állandó fellépőjeként folyamatosan bizonyítja, hogy nem véletlenül vált az egyik legjelentősebb és legsokoldalúbb operaénekessé.

A nemzetközi áttörést 1998-ban érte el, amikor megnyerte Placido Domingo Operalia énekversenyét. Ezután sorra debütált a nagy operaházakban, olyan szerepekben mint Don Giovanni címszerepe és Leporello-ja, Figaro Mozart Figaro házassága című operájában, Dulcamara A szerelmi bájitalban, Escamillo a Carmenben, Verdi Attilája vagy épp Boito Mefistofele című zenedrámájának címszerepe.

2012-ben a Sony Classical kiadásában jelent meg Erwin Schrott árialemeze, amely egyszerűen az Arias, azaz Áriák címet kapta. Ezen az albumon legnagyobb részben a 19. századi francia és olasz repertoár zeneileg és drámailag különböző operáiból szerepelnek részletek. Erwin Schrott személyiségéhez különösen jól illik Georges Bizet Carmen című operájának Escamillo szerepe, a híres Torreádor-dal sem hiányozhat erről a lemezről. Jules Massenet Don Quichotte című operájából két részlet szerepel, egy zenekari közjáték és Don Quijote halála. A CD-n néhány Verdi ária is elhangzik, Attila című zenedrámájából a címszereplő áriája, valamint A lombardok című operából Pagano áriáját megelőző jelenet és az ária. További négy részlet az operák ördögi aspektusát mutatja be. Goethe Faustja óriási hatást gyakorolt a zeneszerzőkre. A francia komponista, Charles Gounod Faust, Arrigo Boito pedig Mefistofele címmel komponált zenedrámát az eredeti mű hatására. Gounod operájából Méphistophélés híres rondóját adja elő Schrott, Boito operájából pedig egy kórusrészlet mellett Mefisto három áriáját hallgathatjuk meg az uruguayi basszista nagyszerű interpretálásában. Ezt az ördögi vonalat követi Jacques Offenbach Hoffmann meséi című operájából a híres Gyűrű-ária.

Három, az átlag zenehallgató számára ismeretlen részlet is szerepel a CD-n: a brazil zeneszerző Antonio Carlos Gomes (1836-1896) Salvator Rosa című eredetileg 1874-ben bemutatott operájából egy ária, valamint két részlet a baszk zeneszerző, Pablo Sorozábal (1897-1988) La tabernera del puerto című zarzuelájából. A CD Giacomo Puccini Tosca című operájának első felvonásának záró jelenetével, a híres Te Deummal zárul.

Az albumon közreműködik az ORF Radio-Symphonieorchester Wien, a Wiener Staatsopernchor, Rinat Shaham mezzoszoprán, Sorin Coliban bariton, vezényel Daniele Rustioni.

Tracklist:
01. Jacques Offenbach: Les contes d’Hoffmann Scintille, diamant
02. Georges Bizet: Carmen Votre toast, je peux vou le rendre
03. Charles Gounod: Faust Le veau d’or
04. Jules Massenet: Don Quichotte Interlude II
05. Jules Massenet: Don Quichotte O mon maitre, o mon Grand!
06. Giuseppe Verdi: I lombardi a te nell’ora infausta
07. Giuseppe Verdi: I lombardi Sciagurata!
08. Giuseppe Verdi: Attila Mentre gonfiarsi l’anima
09. Arrigo Boito Mefistofele Ave Signor (Chorus)
10. Arrigo Boito Mefistofele Ave Signor
11. Arrigo Boito Mefistofele Son lo spirito che nega
12. Arrigo Boito Mefistofele Ecco il mondo
13. Carlos Gomes: Salvator Rosa Di sposo, di padre
14. Pablo Sorozábal: La tabernera del puerto No te acerques
15. Pablo Sorozábal: La tabernera del puerto Despierta, negro
16. Giacomo Puccini: Tosca Tre sbirri, una carrozza… (Te Deum)


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.11.17