2801
Erich Kästner: A repülő osztály
Polczer Adél ajánlata

erich-kastner-a-repulo-osztalyErich Kästnernek, az Emil és a detektívek, a Május 35 és A két Lotti szerzőjének nevét már jól ismerik az olvasók. A repülő osztály az egyik legjobb ifjúsági regénye, amelyben egy izgalmas történetet mesél el német kisdiákokról, akik egy osztályba járnak, együtt laknak az internátusban, harcolnak a reáliskolásokkal, színdarabot írnak és adnak elő, és közben megértik, mi az igazi barátság és szeretet.

A keretelbeszélésbe foglalt regény egy kollégium hatodik osztályos tanulóinak karácsony előtti kalandjairól szól. A cselekmény fő csomópontjai: a címadó színdarab betanulásának humoros körülményei, az ezzel járó viszontagságok, a bentlakók éjszakai hálótermi körsétái, izgalmas verekedés a humán- és reálosztályok között és az ünnepekre való hazautazás bonyodalmai. Az ellenséges csapatot alkotó reáliskolások elfognak egy fiút, s elégetik a dolgozatfüzeteket, ezért kitör a "háború". A hatodikosok harcban állnak a nagy nyolcadikosokkal is, akiknek mindenféle előjogaik vannak és hatalmaskodnak felettük. Feltűnik néhány érdekes tanár, közöttük a nagyszerű jellemű, igazságos Bökh doktor és a gyerekek egy másik barátja, furcsa különc, aki kimustrált vasúti kocsiban lakik a közelben. Később kiderül, hogy ő és Bökh doktor valaha a legjobb barátok voltak, akik most a fiúk segítségével találnak újra egymásra. S mindenekelőtt ott vannak a főhősök, a hatodikosok, a tehetséges szegény gyerek, nagy igazságérzetű osztályelső, akinek majdnem kútba esik karácsonyi hazautazása; a bátor csupaszív, ám nehézfejű nagyevő; a sugárzóan okos és szellemes; a kicsi gyáva és azért minduntalan bizonyítani akaró, valamint a leendő író, akinek darabját próbálják.

Az elbeszélés fonalát helyenként jó szándékú filozófiai fejtegetések szakítják meg. Közülük a legpozitívabb kicsengésű és megírásának idejében bátor gondolat, melyet egy szimpatikus tanár mond ki, a regény mondanivalóját is kifejezi: "Minden helytelen dologban, ami történik, nemcsak azok a bűnösök, akik elkövetik, hanem azok is, akik nem akadályozzák meg". A híres gyermekregényíró a vidám történetbe - mint mindig - komolyságot és életbölcsességet lopott.

A regényből film is készült Tomy Wygand rendezésében.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.11.14