2762
Földünk, a műanyag bolygó
Tolnai Gáborné ajánlata

foldunk-a-muanyag-bolygoMi lenne, ha kiderülne, hogy a levegő rákkeltő? Csak legyintenénk, hisz nem tudunk nélküle élni. Hasonló a helyzet a műanyaggal, azzal a különbséggel, hogy sok fajtája bizonyítottan egészségkárosító. Nehéz dolog a témáról szórakoztatóan és mégis kissé elmélyülten beszélni, Werner Boote rendező mégis kísérletet tesz rá. A Földünk, a műanyag bolygó dokumentumfilmje feltárja a műanyagtermelés és fogyasztás 1950 óta tartó gyors bővülését, megvizsgálva globális szintű és emberekre gyakorolt személyes hatását.

A fő cél, hogy rávilágítson a mindenütt jelenlévő műanyagra és a műanyagipar gátlástalanságára. Boote saját családjával kezdi a történetet – nagyapja a műanyag korai úttörője volt. Ahogy egy műanyaggal szennyezett parton áll, Boote felteszi a kérdést, hogy most vajon mit szólna a nagyapja ehhez az anyaghoz, ami annyira lenyűgözte, ha ezt látná. Ez emlékeztet bennünket a műanyag kérdés bonyolultságára (hogyan lehet valaki egy vérátömlesztéshez használt műanyag zacskótól rosszul?), és hogy milyen hihetetlenül gyors a műanyagok fejlesztése és terjedése (és a műanyag szennyezés).

A film során Boote bevezet bennünket a műanyag fejlesztési folyamataiba, de csak bizonyos mértékig. Az ipari titkok, szabadalmaztatott technológiák és a versenyképes iparágak azt jelentik, hogy a műanyaggyártás eszközei és anyagai már nem annyira publikusak, átvitt értelemben ugyanúgy láthatatlanok, ahogy a globális műanyag szennyezés okozta kémiai változások a testünkben és az ökoszisztémában.

Hiába tudjuk, hogy a műanyag ural mindent a Földön, így összeszedve az összes negatívumot, eléggé sokkoló, és elgondolkoztató. Mindenkinek javasolt egyszer megnézni.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.11.03