2893
Hosszú út lefelé
Márné Tóth Krisztina ajánlata

hosszu-ut-lefeleNégy elveszett lélek – egy kegyvesztett TV bemondó (Martin Sharp szerepében Pierce Brosnan), egy mocskos szájú tinédzser (Jess Crichton szerepében Imogen Poots), egy egyedülálló anya (Maureen szerepében Toni Collette) és egy zenészből pizzafutárrá avanzsált fiú (J.J. szerepében Aaron Paul) ugyanazon a napon akar véget vetni az életének, méghozzá éppen Szilveszter éjszaka. Amikor a kiábrándult idegenekből álló csapat véletlenül összetalálkozik az öngyilkosság helyszínéül választott Toppers Torony tetején, megállapodnak abban, hogy hat héttel elhalasztják tervüket, és mint egy szokatlan, furcsa család, együtt keresik tovább az élet értelmét.

Mind a négy karaktert saját narrációja alapján ismerhetjük meg, mely során valamelyest fény is derül indíttatásaikra: a kegyvesztett műsorvezető egy 15 éves lány megrontása miatt cipelte fel magát a tetőre, pontosabban inkább a média folytonos megalázásai miatt, és mert sosem térhet vissza a celebek ünnepelt életének légkörébe. Maureen életének egyetlen értelme fogyatékos nagyfiának ápolása, amúgy magányosan bolyong a céltalanság labirintusában. Jess-t nővérének eltűnése mardossa, a sármos pizzafutárról pedig valójában sosem derül ki, hogy miért is szándékozott véget vetni életének, csak az, hogy mániás depressziós, akinek sosem sikerült valós sikereket elérnie egykori grunge zenekarával...

Nick Hornby regényéből készült film (forgatókönyvíró Jack Thorne, rendező Pascal Chaumeil) rendkívül rossz kritikákat kapott, ami nem véletlen, hiszen az író regényeinek legfőbb vonzereje a stílusa és az, hogy az élet hétköznapi (ezért mindannyiunkhoz közel álló) dolgaival és problémáival foglalkozik – márpedig ezeket az erényeket elég nehéz a filmvásznon megjeleníteni. Marad tehát maga a sztori, ami önmagában is megérdemel egy esélyt, ezért azoknak, akik nem olvasták még az eredeti regényt, javaslom, hogy nézzék meg a filmet. Nem ez a legjobb Hornby-adaptáció, de abszolút nézhető, és még mondanivalója is van. Ha nem várunk Oscar-díjas alkotást, értelmesen és jól szórakozhatunk egy filmmel, amin utána még el is lehet gondolkodni.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.10.27