801
A dán lány
Abos-Beledi Veronika ajánlata

a-dan-lanyTom Hooper filmje alapjául David Ebershoff The Danish Girl című könyve szolgált. A főszerepet eredetileg Nicole Kidman játszotta volna, csakhogy nem a nőit, hanem a férfit, Einar Wegenert, és ő lett volna a film producere, sőt, még a rendezésen is elgondolkodott. Partnere pedig Charlize Theron lett volna, aki 2008-ban végül visszalépett; ekkor Gwyneth Paltrow-t kérték fel, aki szintén visszamondta a felkérést, hogy több időt tölthessen a családjával.

Továbbá szóba került Uma Thurman és Marion Cotillard is, akivel Kidman már dolgozott együtt a Kilenc című filmben, majd Rachel Weisz került képbe, és csak mindezek után jutott a szerep Alicia Vikandernek, amikor Tom Hooper átvette a rendezést.

Koppenhága, 1926. Einar Wegener (Eddie Redmayne) és Gerda Wegener (Alicia Vikander) művészházaspár, a férfi nagy sikereket arat tájképeivel. A kevésbé elismert Gerda köztiszteletben álló polgárok portréfestője. Boldog házasságban élnek, bár a személyes és a művészi megvilágosodás eddig mindkettejüket elkerülte. Mindez változni kezd, mert egy napon Gerdának gyorsan be kell fejeznie egy portrét, ezért megkéri a férjét, hogy öltözzön nőnek, és legyen a modellje. Az élmény sorsfordító erejű, Einar rájön, hogy Liliként tudja kifejeznie valódi énjét, és elkezd nőként élni. Gerda váratlanul rádöbben, hogy új múzsája lett, ami kreatív lendületet ad művészetének. A házaspár azonban kénytelen szembenézni a társadalom rosszallásával.

Elköltöznek hazájukból, és a jóval toleránsabb Párizsban telepednek le. Gerda karrierje szárnyalni kezd. Házasságuk új tartalmakkal telítődik, de nem minden feszültség nélkül. Gerda azonban folyamatosan támogatja párja törekvését, hogy fizikailag is nővé alakulhasson. Egymásnak köszönhetően mindketten bátorságra tesznek szert, hogy merjék vállalni valódi önmagukat.


Megtekintés az Online Katalógusban

2017.10.13